Zelený čaj aneb jak vnitřně laskat své tělo?

7.4.13


Ahoj holky:). Dneska bych vám chtěla napsat něco o zeleném čaji. Je mnoho lidí, co ho miluje a mnoho, co ho odsuzuje. Já jsem jedna z těch, co ho miluje, protože se nedokážu dokopat pít samotnou vodu či vodu se šťávou (nebo dobře...piju, ale ani ne litr denně:/, což je docela blbý) a navíc je mega dobrej.


 O objevení se podle legeng zasloužil čínský císař Šen-nung, kterému podle pověsti při ohřívání vody spadly do kotlíku i lístky čajovníku. Císaři se po vypití nápoje vlila do žil netušená energie, takže si zelený čaj začal připravovat pravidelně a po jeho vzoru tak činili i jeho podaní. Díky bohu za náhody:).
Zelený čaj se z Číny postupně rozšířil do Indie a zbytku Asie, obrovskou popularitu si vydobyl především v Japonsku.


Zelený čaj obsahuje množství flavonoidů, které patří mezi známé antioxidanty. Výzkum japonské univerzity v Tahoku uveřejněný v časopise Journal of the Mediacal Association potvrdil, že pravidelná konzumace zeleného čaje pomáhá snížit riziko onemocnění rakovinou kůže, prsu, plic a tlustého střeva. Právě pravidelná konzumace litru zeleného čaje denně by podle vědců mohla stát i za faktem, že v Asii, kde je velmi rozšířené kouření, umírá jen velmi málo lidí na rakovinu plic.

Výzkum, který byl publikován v magazínu American Journal of Clinical Nutrition, prokázal, že pravidelná konzumace zeleného čaje je spojená s nižšími poruchami kognitivních funkcí.
Zelený čaj působí blahodárně na mnoha úrovních našeho těla. Třísloviny podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak trávení i zpracovávání potravy. To znamená, že se už se holky nemusíte tolik obávat "těžkého" pocitu v žaludku. Díky kofeinu a teofylinu zajišťuje lepší prokrvení orgánů a stimulaci nervového systému. Přináší úlevu od astmatu.
 Potlačením rozvoje aterosklerózy snižuje i riziko srdečně-cévních onemocnění jako je srdeční infarkt a mozková mrtvice.

Díky své schopnosti ničit bakterie napomáhá zelený čaj likvidovat zubní kámen. Působí tedy jako skvělá prevence. Na zubním povrchu se drží více než tři sta druhů bakterií. Tyto bakterie produkují kyselinu, která způsobuje zubní kaz. Jak bylo dokázáno, katechin přítomný v zeleném čaji zabraňuje nárůstu bakterií. Ale holky...pozor, slazení tenhle účinek ruší! 
1. Na 2,5 dl vody připadne 4 – 5 g čaje
2. Nezaléváme ihned po zavaření! Počkáme minutu až dvě a pak teprve čaj zaléváme. Teplota klesne na cca 70 – 90 stupňů Celsia.
3. Konvici s čajem zakryjeme a louhujeme o něco déle než čaj černý – tedy zhruba 4 – 5 minut.
Někde doporučují jen 3 minuty - asi podle vaší chuti:D...
4. Jednotlivé nálevy lze opakovat, aniž by čaj ztratil na kvalitě. První nálev je tzv. seznamovací a ještě ne až tak silný. Druhý nálev je co do chuti nekvalitnější a třetí nálev pak je vhodný pro děti a těhotné ženy.
5. Některé méně kvalitní čaje bývají slazeny. U zelených čajů ale platí, že čaj v žádném případě nesladíme, abychom nepotlačili jeho přirozenou chuť a vůni.

A tohle je vše, co se týká čajíčků:). Já zelený čaj miluju a díky jeho vlastnostem ještě víc...ale víte, že na internetu straší i tím, že obsahuje docela dost kofeinu?
Mám ráda například zelené čaje od značky Impra.
Pijete zelené čaje?

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Tý jo , já vůbec zelený čaj nemám ráda! :D Ale to co tu píšeš tak asi začnu a ten jeden šálek denně přežiji :) Hezká motivace :D :))

    Můžu tě o něco požádat? Vyplň prosím jednoduchý testík na mém blogu! :) Předem děkuji
    > http://nikol-kach.blogspot.cz/2013/04/test.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No určo:). Má spoustu pozitivních účinků:). A myslím, že díky spoustě příchutím si ho zamiluješ:).

      Vymazat
  2. Miluji zelený čaj.. Zrovna jeden piju :-) A když je ještě sypaný ♥ Mňam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo na sypaté nic nemá:). Je v nich mnohem více účinných látek a ta chuť musí být ještě lepšíí:).

      Vymazat
  3. Mám zelený čaj moc ráda, a je super, žee má takových pozitivních účinků' :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď:). Taky mě těší, že něco dobrého dělám pro své tělo:).

      Vymazat
  4. Já jsem ho jednu dobu pila hodně, ale teď jsem spíš na černý Earl Grey nebo jiný černý ovocný.

    Jinak zelený Pickwick s ananasem je dobrý a navíc nádherně voní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černé čaje jsou taky moc dobré:). Akorát mají více toho kofeinu noo:/.
      Kouknu se po něm:). Děkuju.

      Vymazat
  5. Jdu si dát vařit vodu, uplně jsi mě zlákala :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý komentář♥.

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images