POČTENÍČKO: Stephen King - Pan Mercedes (aneb zamilujte se do knihy)

21.8.16

Ahoj :).

Chtěla jsem blog zaměřit na zdravé stravování, cvičení, ale jsem člověk, co nesnáší omezování a nemůžu Vás ochudit o knižní tipy!
Zrovna dočítám Kinga. Zatím jsem nedočetla do konce, ale stejně Vám udělám recenzi :D.
Čtu na přechodech, ulici, v tramvaji, busu i metru. Jakmile číst nemohu jsem nasraná. Nerušte čtenáře"
Kinga asi máte zafixovaného jako spisovatele hororů, avšak Pan Mercedes je detektivní příběh. Některé pasáže jsou však tak nechutně popsané, že horor to připomínat může.
Kniha je o vrahovi, který způsobil masovou vraždu ukradeným Mercedesem. S tím se prolíná případ policisty (Hodges), který už je v penzi, takže se doma nudí a sem tam pomýšlí na sebevraždu.
Neřeknu díky čemu, ale bývalému policistovi se vlije nová krev do žil a začne na vlastní pěst pátrat po vrahovi v ukradeném Mercedesu. Jeho pátrání je utajené, svému bývalému partnerovi to zatajuje, jelikož si případ přivlastnil, udělal z něj osobní boj. Tento boj je poměrně namáhavý, ale s jeho zkušeným policajtským mozkem to jde. Jeho starý případ se tedy znova otevírá.
Pozná dokonce i novou ženu. O romantiku zde moc nejde, ale pár zajímavých scén Vás nemine.
Hodges spolupracuje s mladým, vyzrálým a velice inteligentním černým klukem, který mu hodně, ale opravdu hodně zlehčuje práci, co se týká nového pohledu na věc a vědomostí ohledně počítačů.
Kniha nám také nabídne pohled na život vraha. Scény, kde popisuje vraždy či choutky na matčina stehna jsou poměrně syrové, takže to si taky užijete :D. 
Taky mi dělalo moc dobře pomyšlení na toho muže, který přišel o paži, a ještě víc se mi líbili ti dva, kteří zůstali ochrnutí. Ten muž jenom od pasu dolů, ale Martine Stoverová je teď v podstatě jenom „hlava na klacku“! Nezemřeli, ale pravdě- podobně si to PŘEJÍ! Co na to říkáte, detektive Hodgesi? 
Vraha čeká, jak to říct...spousta nepříjemných životních situací, které ho vyvedou z míry. Je zde popsáno, jaký život měl před vraždami. Zajímavé. Komunikuje s policistou přes tajnou stránku, nečekal však, že policista nad ním vyzraje a to ho naprosto rozhodí a vytočí.
Tím tedy započne jeho plán na vraždu policisty a jeho "přátel". Netuší však, že to nebude tak jednoduché a že ne vždy se na první pokus podaří to, co si přeje a naplánuje.
Ráda bych Vám popsala více, ale Kingovi knihy mají spoustu zápletek, takže jakýkoliv spoiler by mohl být na prd. Když jsem si teď hledala něco o knize, tak jsem dokonce zjistila, že je to podle pravdivé události. Což...je děsivé.
Nemyslím si, že pokud jste na jiný typ knih, že by Vás kniha nebavila. Je to příjemné čtení z roku 2014, takže poměrně nové, což je super, jelikož se s tím váže spousta věcí a King odkazuje i na moderní výdobytky naší společnosti. Nejvíc mě potěšilo, když King zmínil i postavu Pennywise z jeho knihy TO. 
King je prostě bůh. Jde mu jakýkoliv žánr a ještě je to funny týpek, co se podle FB dá říct docela s jistotou.

Knihu Vám celým srdcem doporučuji. Mají jí normálně v knihovně, tak se po ní podívejte :).
Čauky, mňauky, mějte se krásně, piště básně a zase někdy♥!
Četli jste něco od Kinga? Četli jste přímo tuhle knihu? Zaujala Vás?

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Kinga mám také strašně ráda, četla jsem od něho zatím It a Carrie, a člověk se od knihy prostě neodtrhne, co? :)


    Personal Concepts

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také četla Carrie a IT (tu mám dokonce koupenou). Poté jsem četla Dlouhý pochod, Christina (nedočetla jsem), Holčička, která měla ráda Toma Gordona (snad to je takhle správně) a možná i nějaké další:). Od Kinga se rozhodně nedá odtrhnout:D! Rozhodně zkus i jiné jeho knihy:)!

      Vymazat

Děkuju za každý komentář♥. Moc si jich vážím💪. Na každý se snažím odpovídat🌸.