RECEPT: Domácí lučina ♥

20.8.16


Ahoj.
Máte taky rádi lučinu? Nebaví Vás jí kupovat po malých baleních, děsíte se složení nebo prostě milujete domácí výtvory? Pokud ano, tak Vám dnes asi udělám radost. Připravila jsem si totiž pro Vás oblíbený, vynikající a hlavně rychlý recept na LUČINU. A co je ještě lepší? Že tahle laskomina je zdravá a nemusíte se obávat, že po ní ztloustnete.
Což upřímně, nechceme tohle všichni? Jíst něco dobrého bez výčitek?
Povím Vám jen krátce, jak jsem vlastně přišla na to, že se lučina dá udělat doma. Hodně jsem v minulosti pátrala po různých receptech, jelikož mě bavilo vyvařování pro přítele. Já měla radost, že jsem zkoušela nové koláče, maso, přílohy, zákusky a přítel byl natěšený, že se o něj někdo stará. Jenže! Naprosto se mi vyhnuly recepty na základní věci jako je "mázání" na chleba. Nevím, kde se stala chyba. Ráda se stravuji zdravě, ale tohle mi uniklo.
Ve škole jsme se tak nějak normálně bavily s holkama a kamarádka prohlásila, že si zase musí udělat domácí lučinu. Moje oči se rozsvítily a hned jsem vypálila otázku: "A jak se to dělá?" a tak mě kamarádka zasvětila do tajů domácí lučiny. Jsem jí za to moc vděčná, protože je to super věc na snídaní, sváču i večeři.
Teď rozdávám recept na lučinu i mezi známými :).
Takže vrhneme se na to:


Ingredience:
V tomto receptu se dělá poměrně hodně lučiny, vždy můžete udělat menší porci, ale většinou se to sní poměrně rychle.

  • 2 velké bíle jogurty, které mají aspoň 10% tuku
  • 1 smetana ke šlehání s vyšším procentem tuku
  • špetka soli
Pomůcky:
  • plátýnko, silonka, kapesník,...budete potřebovat k okapání. V tomto případě byly použity dvě silonky. Pokud použijete plátýnko nebo kapesník, tak použijte cedník:).
  • vysoký hrnec
  • dostatečně dlouhou vařečku (zde se zavěsí silonky na hrnec)
  • miska na míchání
Postup:
  1. Smíchejte dva jogurty dohromady. 
  2. Vlijte trochu našlehanou smetanu (stačí aby se na povrchu vytvořily bublinky). 
  3. Osolte špetkou soli. 
  4. Vše zamíchejte.
  5. Připravte si hrnec, silonky a vařečku.
  6. Směs rovnoměrně nalijte do silonek. V případě, že máte plátýnko/utěrku, tak to stačí dát do plátýnka a poté do cedníku, který položíte na hrnec.
  7. Silonky natočte na vařečku. Konec silonky obtočte zbytkem a ono se Vám to neroztočí a bude to držet :). Položte přes hrnec. Postupně může směs klesat dolů a dotýkat se dna, tak doporučuji to průběžně utahovat.
  8. A teď stačí cca 12 hodin čekat. Nejlepší je to dělat večer, ráno už bude vše hotovo a máte rovnou i snídani :)! To, co odkape můžete použít do buchty třeba:).



Doufám, že se Vám vše povede a pochutnáte si. Je to fakt jednoduché, takže se nemusíte nijak bát:)!
Děláte někdy domácí náhražky?

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Mamka to kdysi taky dělala a bylo to prostě boží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, fakt a co ty, zkusíš to sama? Cenové se to vyplatí a je to prostě bomba:). Ještě dodávám, že je dobré použít cedník, pokud nepoužíváš tu silonku, musím to dopsat do článku. Příště bude recept na další mazadlo, tak sleduj dál:). Moc děkuji za komentář, snažím se znova dostat do formy, dlouho jsem neblogovala:D.

      Vymazat

Děkuju za každý komentář♥. Moc si jich vážím💪. Na každý se snažím odpovídat🌸.