"Hmm, aha!" aneb jak Yalom napsal poutavou knihu o skupinové terapii, která vás bude jednoznačně bavit | KNIHA

26.6.18

Knihy s psychologickým tématem. Ne vždy je to zábavné. Často máte pocit, že by se to mělo zařadit do kategorie Ukolébavky. Jo. Já psychologii obdivuju už léta, ale je pravda, že ty knihy jsou na volnočasovou četbu trochu nuda. Teorie a zase samá teorie. Ale co kdybych vám řekla, že existují knihy, které jsou přímo z praxe? Je to naučná beletrie, tudíž ani nepoznáte, že se něco učíte a hltáte příběh dál a dál.

Spisovatel Irvin Yalom. Docela charizmatický týpek, co?
Tak to mám já s knihou Léčba Schopenhauerem. Tu knihu považuju doopravdy za něco výjimečného. Kniha je rozdělená do dvou částí. Do části, kde se život točí okolo terapeuta jménem Julius a jeho terapeutické skupiny a do části, kde je popsán život Schopenhauera.

Kniha začíná tím, že Julius na základě jedné události začne přemýšlet o smyslu svojí práce. Byly jeho terapie pro někoho léčebné? Pomohl svým pacientům? A jaká byla jeho úspěšnost?
A jaká byla jeho úspěšnost?

To byla rozhodující otázka. Vzpomněl si totiž po letech na svého pacienta, kterého považoval za nejnáročnějšího. Platil vždy včas a stejně tak i včas chodil. Ale jeho léčba? Zdlouhavá a spíše neúspěšná. Nikdy nepoznal někoho tak citově odpoutaného od společnosti, od lidí, od žen. Ženy. Ty měl pro svojí sexuální potřebu. Jeho vztah k ženám nebyl špatný, on byl nijaký. Nekritizoval ženy a ani nehodnotil. On je prostě jen...využil ke svému...k čemu vlastně? Uspokojení? Nebo potřebě? Těžko říci, každopádně toho chtěl nechat. Ovlivňovalo to jeho každodenní život.

Tento pacient Juliovi stále více a více zaplňoval hlavu, až jednou...zvedl telefon a domluvil si s ním schůzku.
Schůzka s ním ho ohromila, jelikož se mu Philip zmínil, že plánuje on sám se stát terapeutem a přál by si aby ho Julius naučil, jak se věci mají.

Jak může být terapeut někdo, kdo nechápe životy lidí?

Nebyl si jistý, jestli ho pochopil dobře. Philip, ta osoba, která nikdy neřešila pocity ostatních. Osoba, která naprosto postrádala empatii? To byla neuvěřitelná představa. Nakonec ale Philip řekl něco, co Julia postrčilo a nakonec ujednali oboustrannou dohodu. Philip bude pravidelně půlroku docházet do skupinové terapie, kterou J. vede a pak bude jeho lektorem. Na druhou stranu mu Philip nabídl léčbu Schopenhauerem, filosofem, který obrátil Philipovi život naruby. Tento filosof je reálný, není smyšlený.

Teď se přesuneme do skupiny. Představte si skupinu lidí. Každý se potýká se svým vlastním démonem. Někdo má problém s bývalým partnerem, další s alkoholem, další s nízkým sebevědomím. Jsou tam problémy různých druhů a sil. Do toho přijde Philip. Člověk, který si na piedestal postavil Schopenhauera. Filosofa pohrdajícího lidmi. Nikdo mu nepřišel hoden konverzace s ním. Lidi mu přišli úplně k hovnu. Sorry za to slovo, ale bylo to tak. Snažil se naprosto odpoutat se od všeho, co by ho mohlo zpomalovat. Sex, přátelství, vztahy,... Díky tomu se znechutil všem - od své matky až po Goetheo (slavný a velice uznávaný německý básník, dramatik a politik).

Nejen, že tam Philip přijde, s nikým neudržuje oční kontakt a rozdává rady. On taky v době své sexuální maniace velice ovlivnil jednu ženu. A ta žena, je čirou náhodou také v té skupině. Od té doby skupina jde úplně jiným směrem, než předtím. Otevírání starých křivd, odtajnění tajemství, zlost, upřímnost, změna,...to vše se smíchá ve výbušnou směs.

Vybouchne tato směs?

To už musíte zjistit vy sami.

Kniha je napsaná velice poutavě. Jsou tam zajímavé příběhy lidí, kteří by se v reálném životě nejspíše nesetkali. Zde však fungují a velice si pomáhají. Yalom tam pomocí Julia vkládá spoustu terapeutických technik, které se lze naučit a stát se více empatickým k pocitům a procesům druhých. Naučíte se aktivnímu naslouchání, které je zde využíváno v plné formě. Není to nejlehčí, ale pokud si najdete na internetu nějaké shrnutí, tak budete koukat, na co všechno při komunikaci zapomínáte. Následně můžete aplikovat. Kniha však nijak techniky nevnucuje, jste pouze pozorovatelem skupinové terapie a záleží na vás, jestli si něco odnesete, nebo ne.

Koho kniha bude bavit? Všechny, které baví téma psychologie a chtějí zjistit, jak může vypadat práce s klienty a kolik úsilí dobrý terapeut musí vydat. Dále ty, které baví prostě číst o příbězích druhých. A za třetí ty z vás, kteří si užíváte zajímavé zpracování knihy.

Znáte tuto knihu? Líbí se vám její popis? A zkusíte jí najít např. v knihovně?

To už bude pro dnešek vše, takže mi nezbývá nic jiného než se rozloučit:).
Pac a pusu.

You Might Also Like

0 komentářů

Děkuju za každý komentář♥. Moc si jich vážím💪. Na každý se snažím odpovídat🌸.