Tak tohle číst nebudu aneb jak jsem našla odvahu a změnila názor I ÚVAHA

14.4.19

Víte co...školní literatura moc neláká. Proč taky, je to starý a nezobrazuje to dnešní dobu. Učitelé? Ty tomu taky nepřidaj. Jejich výklad je za opicema a knihu nedokážou dostatečně záživně popsat. Což je problém, když učíte mladý spratky, který akorát zajímá s kým se budou v pátek líbat a jakou fotku hoděj na instáč.


Jenže mezi těma spratkama jsou i čtenáři, který knížky bavěj. Ale i oni potřebujou trochu zajímavej výklad. Když mi řekneš, že Farma zvířat popisuje diktátorský praktiky, tak mě to moc nenadchne. Nejenom, že se mi to zhnusí teď, ale i do budoucna. 

Učitelé mají velmi náročnou práci. Ale zvolili si jí sami. Nikdo je nenutil jít učit otrávený puberťáky. Nikdo jim nedržel u hlavy zbraň. Ve většině případů to prostě není jako ve Společenství mrtvých básníků, kdy se studenti do předmětu zažerou tak, že je to až neuvěřitelný. Bylo by to hezký, ale na to musíte mít mega slušný skills. 

A zrovna literatura je strašně fajn předmět. Jenže nudnej. Ukrutně nudnej. Každou hodinu probíráte x spisovatelů a ještě víc knih. Hroudy teorie, který vás nemají ani čas zaujmout. 


Já bych třeba ocenila čtení pasáží a následný rozbor. Fakt by mě bavilo uvažovat nad tím, jak vlastně knihu vnímám a jak to mají ostatní. Navíc vás může kniha zaujmout a vy si třeba najdete celoživotního oblíbence. Ale bohužel je realita taková, že se dozvim krátkej popis obsahu, rok napsání a autorovo jméno. A k čemu mi ty data jako jsou? Někdy je to spíš kontrapruduktivní, protože si myslim, že to bude stará literatura plná archaismů.


Ale nejlepší je to, jak se učí česká klasika. Babička. To je bomba! Lepší kniha neexistuje. No já nesouhlasim. Babka mi přišla příšerná. Četla jsem to a nic, ale naprosto nic mi to nedalo. Pokud se líbila vám, tak vám gratuluju. Máte štěstí. A puberťáky ani tenhle typ literatury fakt nebaví. Babky nejsou v kurzu a já si myslím, že (už) asi ani nikdy nebudou. A navíc je to podle mě literatura pro starší, který to dokážou náležitě ocenit.

Já jsem velkej čtenář. Čtu hodně a docela dost žánrů. Tudíž nejsem smrad, kterej akorát čumí do telefonu. Já si při jízde v MHD radši vezmu knihu a čtu. Ale jak řikám, nic mě z dob střední nezaujalo. Nebo kecám, zamilovala jsem si Kafku a Čapka. To jako jo. Ale to bylo spíš štěstí a nutnost si něco ze seznamu povinný četby vybrat. Že by na tom měl kromě mě zásluhu, se říct nedá. Přitom ten Kafka je boží❤. I jeho životní příběh se mi moc líbí.

A jako jestli si myslíte, že je každej takovej šprt, že si doma bude zjišťovat informace o knihách, tak sorry, ale to není reálný. Učitelé by měli mít dar "pozitivního předávání". Jenže většina z nich ho nemá. Já jsem s učiteli nikdy problém neměla, měli mě rádi. Nepíšu to z důvodu, že by mě s*ali. Jen je mi to líto. 

● Je mi líto, že se učitelé nechají (pokud to nemají od narození) znechutit a učí jen z nutnosti si vydělat.

● Je mi líto, že povinná literatura je tak hrozně nudná a převážně stará.

● Je mi líto, že se nebere v úvahu moderní literatura. 

● Je mi líto, že jsem byla z literární klasiky otrávená.

● Je mi líto, že je to MŠMT jedno a nezmění to. Myslím, že by to ocenili i učitelé. 


Důvod mého "rozhořčení" je ten, že jsem přečetla Farmu zvířat. Dostala jsem čtečku, tak jsem si řikala, že zkusím i nějakou klasiku. A víte, co? Je to hrozně dobrá kniha. Doopravdy je extrémně zajímavá, protože v ní přesně vidím to, co se mi Orwell snažil naznačit. 

Nevěřila bych tomu, že mě to tak moc bude bavit a já budu dál a dál dychtit po následující větě. Dnes jsem dočetla a prostě jen čuměla. Doporučuju všem, kteří to nečetli. Nakouknete pod plášť diktatury. Uvidíte, jak to může dopadnut, když se někteří jedinci začnou nad ostatními povyšovat a nazývat se "vůdci". 

Celý příběh je o zvířatech, která už nechtěla snášet útlak lidského pána. Nechtěla být nucena k práci a mít nad sebou bič. Začala revoluce, vedena prasaty. Jenže, jak to může asi tak dopadnout, když si prasata řeknou, že jsou něco víc, než koně/slepice/oslíci? Na obranu si vychovají psy, kteří svého pána chtějí 100% chránit. Člověk je pro ně nepřítel aneb "Dvě nohy špatné, čtyři nohy dobré". Ale čas plyne... co se stane, když se heslo změní na "Čtyři nohy dobré, dvě nohy lepší!" ?

Kniha není nijak dlouhá, takže určitě doporučuju. Jděte do ní.

Dnešní článek byl převážně úvahový. Jak se vám líbil a jaký máte názor vy? Dokázala bych článek ještě natáhnout, ale to už bych byla fakt otravná😁. Četli jste někdy Farmu zvířat? Jaký máte vztah ke klasice?

You Might Also Like

29 komentářů

  1. Skvělý článek! Já sama se chystám stát se učitelkou literatury, takže díky za tipy, na co si dát pozor :) Mně taky hrozně nebaví ten styl autor-kniha, ráda bych ze pár rozborů a trochu záživnějšího učení... Jak říkáš, nejhorší jsou ti učitelé, které to nebaví a dělají to jen pro peníze. Znám pár takových, kteří jsou do svojí profese naprosto zažraní, a tyhle hodiny jsou pak radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to mi dělá radost, že jsem ti hodila nějaké tipy, to je super💕. Trochu se stydím za "některá klasická literatura" v prvním obrázku, protože to zní odporně, ale už se mi to nechtělo předělávat😁.

      Určitě to chce učit záživněji, protože literatura je prostě super a spousta knih z povinné není tak hrozná jak se zdá😕.

      Vymazat
  2. Farmu zvířat jsem nikdy nečetla a vlastně vůbec žádnou literaturu tohoto typu :)

    OdpovědětVymazat
  3. To super článek! Já měla na střední na(ne)štěstí učitelku, se kterou jsme furt dělali rozbory ukázek a vždy řekla nějaké zajímavosti autorovi, ale celkově nás to nutilo si vždy zjistit něco o té knížce, takže mě hodně z povinné četby bavilo a koupila jsem si spoustu knih i sama :) učitelé to fakt mají těžké a neumí to prodat, Babička mě taky nezaujala, zato Čapek a Kafka, před těmi smekám. Farmu jsem nečetla, ale chtěla bych, protože ten příběh je taky dobrý :) Musím říct, že na svém seznamu jsem měla fakt knížky, které mě bavily a klidně bych si je přečetla znovu. Nicméně největší zklamání byl pro mě asi Máj, klasika, ale děsná blbost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fakt super! To mi dělá radost, že jsi měla někoho, koho to bavilo učit a trochu ty studenty zapojoval. Já takové štěstí moc neměla, ale jsem ráda, když to má každý jinak. Bohužel já měla ve třídě asi 10 dementů, kteří to nám ostatním kazili. Takže učitelé neměli chuť se s námi zabývat😕.

      No jo Máj. To je taky takový buď a nebo 😁.

      Vymazat
  4. Pod tenhle článek bych se podepsala! Naprosto souhlasím. Nic mi literaturu neznechutilo víc, než střední škola a výklady naprosto o ničem. Kolikrát jsem se divila, že ta knížka je fajn, protože jsem ji kvůli škole měla fakt zhnusenou. A upřímně musím říct, že mi ty čtyři roky na gymplu nedaly ohledně literatury nic a absolutně nechápu, k čemu mi některý blbosti jsou. Ráda čtu, miluju knížky, ale čtu to, co mě baví, ne to, co mi někdo diktuje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem hrozně ráda, že to máme stejně! Fakt je mi líto, že takovej super předmět je spíš nudnej a nic moc. I když pár lidí psalo, že to naštěstí mělo naopak a učitel je fakt motivoval a dělal s nima rozbory a různý zajímavosti. To já bohužel neměla😥

      Vymazat
  5. Článek je MOC SUPER! :) Moc se mi to líbí a vzpomínám si, jak jsem si na střední pokládal podobné otázky. Souhlasím, že FARMA ZVÍŘAT je super a krásně to ukázalo myšlenku totality, ale to máš i v Harrym Potterovi. Měla jsi ho v četbě k maturitě vůbec? My totiž "Kámen mudrců" ano! :-D

    Ale každopádně souhlasím s tím, že bylo fajn probírat to, co se v životě fakt hodí a nebo se jednalo o knížky, které je fajn znát, ale zároveň to nebude ve studentovi vytvářet úplný haluz pocity... :/ Bohužel se to nějakou chvíli asi ještě nezmění, ale...KDO VÍ? :) Tím neříkám, že by se nemělo ve škole číst - ano, mělo! Ale to mám i podobný názor na dějepis, kde se rozebírá krásně středověk, ale druhou světovou válku (včetně holokaustu) Ti učitel shrne do 20 minut. To je prostě průser! :/


    Moc Ti díky za příjemné počtení, bylo to super a těším se zase někdy! :)


    Aleš z www.alesotava.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, já mám díky bohu úplně jiný pohled na věc.🙂 Měla jsem velké štěstí a jak na základce, tak na střední na gymplu jsem dostala nejlepší učitelky na češtinu! Lepší jsem si fakt přát nemohla. O hodinách máme nejen zajímavý výklad, ale čteme si úryvky, děláme rozbory, koukáme na filmové ukázky děl..🙂 Sama jsem si vybrala literaturu i jako seminář.
    Farmu zvířat jsem četla už na základce, kdy mi moje opravdu přísná učitelka (v té době jsem ji nemohla vystát!:D) vrazila knihu na prázdniny se slovy “čti si, pak nám poreferuješ”. Knížka mě nadchla i v angličtině a jsem opravdu vděčná, že jsem měla tu možnost, si ji přečíst už tak brzy. Četli jsme také různá díla od Shakespeara a jiných anglických autorů. Bohužel je pravda, že taková učitelka byla na základce jedna a žáky si dokonce vybírala.😀 naštěstí jsem prošla výběrovým řízením a teď si pískání s C1. ❤
    Kačku jsem si vzala s sebou do Emirátů, protože příští týden na semináři budeme diskutovat o Proměně, a musím říct, že se mi to opravdu líbilo! 🙂
    Tera in Chester

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závidím ti to. Jak jsem psala, já měla třídu plnou dementů, kteří toho učitele akorát srali. Bohužel, ale aspoň čtu sama od sebe a to jsem ráda :D.

      Vymazat
    2. Jinak jsem ráda, že sis s sebou vzala Kačku, ta musela být ráda😁

      Vymazat
  7. Ja mám klasiku dosť rada. Asi radšej ako to, čo sa píše dnes. :) Musím inak povedať, že mne sa celkom páčil aj náš zoznam povinnej literatúry na gympli, prišla som vďaka tomu k skvelým titulom, ako napr. Ako chutí moc. Asi som mala šťastie, ale naša učiteľka s nami veľmi často rozoberala práve význam diel a často aj náš názor, tak to asi proste záleží od konkrétneho vyučujúceho...

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem jako současnou literaturu klidně myslela tak +- 20 let. To mi přijde taková akorát. Ale jak jsem psala, i já mám ráda klasiku, ale některý věci jsou dle mého už moc starý a nezábavný. Ako chutí moc neznám vůbec :(. To mi tam neměli. My tam fakt měli jen ty základní tituly😖.

      Vymazat
  8. Vždy som mala rada klasiku a klasickú literatúru. Ale je pravda, že som tie knihy prečítala skôr ako sa začali preberať na literatúre, pretože inak by ma vôbec nenadchli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný, tak aspoň, že jsi to měla takhle a klasiku si užíváš do teď:)

      Vymazat
  9. Veru souhlasim . je to tak bohuzelm skola nam bohuzel spoustu děl a hlavne klasiku znechuti a mladi dnes vubec nechteji cist, i kdyz tam si myslim ze to neni ani tak jen tou klasikou ale jsou proste lini cist cokoliv co neni popisek fotky na instagramu nebo na facebooku, cokoliv je delsi nez par radku tak je dneska problem cist. lidi ctou hodne titulky a perexy a ruzne clanky na netu ale jinak to klesa. coz je smutne.... jsme lini cist cist cist.. :/
    ale jinak souhlasim, zrovna Farma zvirat i 1984 od Orwella, oboji skvele knihy :)))
    za me jeste treba Mistr a Marketka, Zlocin a trest, nebo ruzne divadelni hry :) za me skvele. i Shakespeara jsem mela moc ráda :) a abvilo me to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, ale mně se právě zdá, že mám v okolí hodně lidí, co si čte😲. Ale je pravda, že celkově lidi hodně skenují místo čtení. Doba je prostě rychlá🙂.

      Díky za tipy, podívám se po nich☝

      Vymazat
  10. No babička mě taky nebavila :D, to je strašná nuda.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  11. To je super článek :) Popravdě já jsem se snažila číst něco z povinné literatury a vždy to byl děs běs, nemohla sem to ani dočíst jak mě to nebavilo. Přitom jsem se fakt snažila, pár knížek číst. Když už čtvrtá je naprostá hrůza, vzdala jsem to. Často mě ale odrazuje ten styl jakým je to psaný, takže možná by jen stačilo nějaký ty hrozný knížky přepsat do trochu modernějšího jazyka a formy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrozně často je to otravný číst, s tím souhlasím. Pár kousků je tam fakt super, hodně záleží na škole. Naše nebyla nijak výjimečná, takže se tam toho nedalo moc vybrat. A jinak souhlasím 🙂.

      Vymazat
  12. Skvělý článek! Já sama jsem teď v deváté třídě základní školy a musím s tebou souhlasit, mezi povinnou literaturou je tolik skvělých knih, ale ta povinnost je přečíst od ní všechny odradí. Nikdo z mých spolužáků se na tu knihu nepodíval, jen zkopíroval něco z netu a nejhorší je, že tak neučiní ani v budoucnu, protože je prostě otráví to, že to je ta kniha, co museli číst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, a to je přece škoda. A některé kousky jsou prostě už zastaralý a ne zas tak úžasný. Ale hodně záleží na škole, někde jsou fakt dobrý a tu p.literaturu akutalizují🙂

      Vymazat
  13. Vzpomněla jsem si na tři příhody ze střední školy.
    Poprvé se stalo to, že jsme psali test z literatury a jedna z otázek byla, uveďte autora, který měl syfilis. Což mi nepřijde v rámci testu z literatury jako zrovna adekvátní otázka.
    Druhá byla, když jsme třídní učitelce (učila čj + literaturu) chtěli dát jako dárek knihu a šli se zeptat její kolegyně z kabinetu, co by chtěla a ta nám řekla, že knihu určitě ne.
    Třetí příhoda byla u mojí maturity. Zkoušela mě třídní učitelka a vytáhla jsem si Smrt krásných srnců. Zkoušení jsem začala tím, že jsem uvedla, že vybraný úryvek je z první kapitoly. Třídní učitelka se ohradila, že je to z druhé kapitoly, a že si to nejspíš pletu jen s filmem. Já jsem si ale byla stoprocentně jistá, už jen pro to, že jsem film neviděla. Trvala jsem na svém, až ji přísedící zastavila, že mám pravdu. Pak si mě už jen podusila dalších deset minut. Ale doteď na to nezapomenu.
    Po těchto zážitcích jsem naprosto ztratila víru ve vyučující literatury na středních školách. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. No to je teda dementní. Nechápu, proč by to nějakej žák měl vědět, pokud se to teda neváže k nějaké knížce, kterou napsal ohledně té nemoci. To by potom dávalo smysl. Ale nějak mě osobní nemoci nezajímají, no :D.
      2. Tak to asi nechápu🤣. Možná už je při učení přesycená knihama? Ale to taky moc nedává smysl :D. Třeba čte jen knihy o sexu a kolegyně to věděla a nechtěl vám to říct, haha :D.
      3. No to je ale hrozný. To není moc hodná učitelka teda. Knihy nechce jako dárek, potápí u maturity, to je teda fakt příšerný... Já jsem maturitu z čj pokonila a to jsem měla myslím Bílou nemoc a věděla vše, ale moje paměť mě úplně ztrapnila.

      Hele, oni budou i dobří učitelé, ale tenhle systém je zkostnatělý :(. Ale je to škoda, přitom literatura je krásná věc!

      Vymazat

Děkuju za každý komentář♥. Moc si jich vážím💪. Na každý se snažím odpovídat🌸.