Jak se starat o zuby🦷? | Nitě, kartáčky, pasty, ústní sprcha a jiné✨| TIPY

3.2.22

Ahoj. 


O zuby se lidi moc nestarají a je to velká škoda. Stačí se zeptat zubní hygieničky a ta vám povypráví o tom, co všechno lidé nedělají, dělají blbě nebo zbytečně.

Já jsem se zuby nikdy neměla problémy. Nemůžu je sice popsat jako rovné, ale jako zdravé ANO. Proto jsem nikdy netoužila, aby mi zuby kvůli rovnátkům vyrvali. Vůbec nechci, aby se do nich zasahovalo, když se jim tak pěkně daří.

Každopádně to je vykoupeno samozřejmě tím, jak se o ně starám. Používám dostatečně měkké kartáčky, nitě, správnou zubní pastu, jednosvazkový kartáček a v poslední době i mezizubní kartáček, kterým si čistím prostor mezi 7 a 8, či ústní sprchu.

Začneme postupně.

Ústní voda detekující plak (1 minuta)

Ústní voda detekující plak

Nevím, jestli jste někdy narazili na speciální barvivo, které se zachytí na ústní plak, ale je to strašně super věc. Buď to zažijete na hygieně, nebo si kupte tablety či ústní vodu. 

Já jsem si koupila modrou ústní vodu v DM. Stačí si dát do pusy trošičku a pěkně kloktat. Je to určené pro děti, aby je bavilo čistit si zuby, ale samozřejmě to využije i dospělák. Většina se vám samozřejmě zachytí okolo dásní, kde je taky největší bordel. Po vykloktání to vyplivněte. Pozor, ať si nezabarvíte oblečení.

Zubní niť (5 minut)

Zubní niť

Zubní niť se používá před kartáčkem. Proč? Abyste si nevyšťourali bordel ze zubů, a pak ho tam nenechali. Prvně si ho musíte uvolnit a následně vyčistit. To je jediný správný postup.

Já používám 4 kusy zubní nitě, jednu na 1/4 úst. Jak se zubní niť používá? Je to úplně easy.
1. Napnete si niť mezi prsty.
2. Pilovitým pohybem ji dostanete mezi zub.
3. Až se dostanete k dásni, zastrčíte jí za dáseň a trochu zataháte dopředu a dozadu.
4. To uděláte zleva i zprava.

Rady, tipy a upozornění: Budete krvácet. Nebojte se ničeho, je to normální, pokud niť nepoužíváte pravidelně. Nebojte se jít "pod dáseň", nic se jí nestane a je tam opravdu hodně nepořádku a bakterii. "Nepilujte" moc, ať se neporaníte. Mrkněte se na české video.

Pravidelné používaní vás zbaví spousty problémů. Zuby vám budou prospívat a oddálíte potřebu těch náhradních. Mít vlastní chrup i ve stáří zní skvěle, ne? Tak si kupte niť a večer si zuby vždy projeďte a zbavte nepořádku. Pokud je to možné, používejte i ráno, ale chápu, že to se lidem asi moc nechce.

Kartáček

Curaprox Velvet recenze

Nejlepší volbou je sonický kartáček. Nebudeme si nic nalhávat. Udělá práci dřív a lépe. Bohužel já miluju kartáček Velvet od Curaproxu. Dle mého skromného názoru neexistuje lepší kartáček. Myslím, že tak 95 % ho nezná, je to docela novinka. Co ale už znáte je jejich Ultrasoft verze se 7600 štětinami. Zdá se vám to hodně? Velvet jich má 12460! 

Curaprox velvet 12460

Čištění tímto kartáčkem je něco dost nepopsatelného. Já to přirovnávám ke koberci 🤣. Je strašně hladký, ne nadarmo se jmenuje VELVET=SAMET. Nepoškrábe dásně, dobře čistí a prostě je extrémně boží. Já bych ho ráda koupila všem svým známým, protože je to pro mě naprostá revoluce v mechanickém čistění. Fakt boží.

Pasta pro citlivé zuby

Sensodyme Rapid Rychlá úleva

Vždy, když jsem pila Frisco, děsila jsem se bolesti zubů. Dost let mi nedocházelo, že je to tím, že mám citlivé zuby. Ten cukr mi (asi?) narušoval sklovinu. Jednou jsem koukala na Youtube na video nějakého amerického zubaře, kde doporučoval zubní pastu Sensodyne Rapid. Samozřejmě jsem si hned pomyslela, že to v ČR neseženu, ale pohoda. Máme ji i my.

Od doby, co jí používám, jsem žádné trnutí zubů nezažila a jsem naprosto spokojená. Jo a taky mi přijde, že se mi přestaly tolik dělat afty. Některé pasty totiž obsahují látky, které poškozují ústní dutinu a díky tomu se vám tvoří tyhle malý sviňuchy. Ta bolest není příjemná! Já to zažívala už od dětství a jsem ráda, že teď už díkybohu ne. Zaprvý to extra bolí a zadruhý je to odporný.

Čistění zubů (5 min až nekonečno)

Já bych se ráda přiznala, že někdy si zuby čistím klidně i deset minut. Někdy i 15, když u toho koukam na Tiktok nebo čtu. Docela zajímavý je, že někdy se mi stává, že si musím zuby jako párkrát přejet, vyplivnout pastu a pak přidat novou. Něco jako dvojí mytí vlasů. Občas se mi napoprvé neudělá dostatek pěny. 

Jako nevím, jestli mám řikat, jak si čistit zuby. Nejsem odborník. Ale klasika, nesmíte moc tlačit a zaměřte se na místa u dásní. Zuby vždy čistěte z všech možných stran! Jsou lidé, co zuby čistí jen z vnější strany a shora, ale ony se musí čistit i zevnitř! Nezapomínejte na to🙏!

Jednosvazkový kartáček (2 minuty)

Jednosvazkový kartáček


Občas, když se mi chce, použiju i jednosvazkový kartáček. Většinou s ním více čistím mezery mezi zuby a mezi zubem a dásní. Taky ho používám na osmičky, které se klasickým kartáčkem čistí docela těžko. 

Mezizubní kartáček (2 minuty)

Mezizubní kartáček


Mezizubní kartáček je dost podobný niti (a taky se používá před samotným čištěním), ale já mam mezi zuby extrémně malý mezery, a tak volím niť. Každopádně pro mezizubní kartáček mám jiné využití a to prostor mezi 7 a 8! Osmičky mám prořezaný tak z 10 %, což bohužel znamená, že mi tím prostorem proniká jídlo a pití a v tý ďuzně se usazuje. Nejde to jinak vyčistit! Jen tímhle a ústní sprchou. 

Když si to nečistíte, tak se tam množí bakterie. A když se množí bakterie, stane se? Začne se tvořit zápach. A to fakt nechcete. Myslím, že o tom neví spousta lidí 😬. A protože to teď řeším já, mám v hlavě jednu učitelku na ZŠ, která to neřešila, protože to je takový specifický odér. Lol, je vtipný to psát, ale prostě to tak je a lidi to asi moc neví.

Na tenhle kartáček vždy nanesu trochu pasty a vzadu si s ním tak jako šťourám a hledám díry, kam ho zastrčit a trochu s ním zapohybuju. 

Ústní sprcha (2 minuty)

Jak a proč používat ústní sprchu

Protože jsem zmíněný problém řešila se zubařem, doporučil mi ústní sprchu. Existuje několik druhů.

Cestovní
Se stanicí
Na kohoutek

Já mám tu na kohoutek. Nemá žádnou nádobu, musíte ji našroubovat na kohoutek. Tlak ovládáte skrz vodovodní baterii. Ústní sprchy odstraní opravdu velké množství plaku a dají se tím nahradit nitě a mezizubní kartáčky. Aspoň to tak říkají.

Jejich výhoda je v tom, že jsou šetrné a zuby z nich nekrvácí. Další výhoda je v tom, že je to rychlejší jak niť.

Ostatní sprchy se dají naplnit i ústní vodou a myslím, že i speciálními tabletami. Jak se ústní sprcha používá? Máte lehce otevřenou pusu, aby voda vytékala ven, ale neprskala všude okolo. Čistíte mezizubní prostory a místo mezi dásní a zubem.

Škrabka na jazyk (30 sekund)

Škrabka na jazyk

A pro extra svěžest, použijte škrabku na jazyk. Na jazyku totiž zůstává spousta bakterií. Já mám oboustrannou - s vroubky a se štětinkami.

Škrabka na jazyk



Na závěr

Nejsem zubař, dentální hygienička ani odborník. Moje názory jsou založené na průzkumu a vlastních zkušenostech. Proto budu ráda, pokud se podělíte i svojí zubní rutinu a zkušenosti. 

Existují různě typy úplně všeho a záleží na vás, co vám vyhovuje. Já si myslím, že moje zubní hygiena by měla být naprostým standardem a ne výjimkou. Zuby fakt máme jenom jedny, nenechte si je zkazit a vypadat.


You Might Also Like

9 komentářů

  1. Víc takových článků nebo možná dostat takové články k co nejvíce lidem! :) Mě nikdy čištění zubů nebavilo, dělávala jsem to vždycky z povinnosti, ale pak se mi na vejšce naskytla možnost brigády na recepci jedné zubní kliniky a to vše kompletně změnilo. Začala jsem zakladům "rozumět" a díky super hygienistce jsem se konečně naučila si správně čisti zuby, používat mezizubáky a díky sonickému kartáčku z Lidlu (kde stál mimochodem pár stovek a dělá podobné zázraky jak ty šíleně drahé) mě začalo i to čištění bavit. Sednu s kartáčkem k seriálu nebo videu na 10 minut, pak pár minut mezizubák a je hotovo. Nit teda nepoužívám, neumím se s ní za boha naučit pracovat a vždycky si akorát roz*ebu celou pusu. :D Každopádně díky za tip na tu modrou vodu, hned jak budu v ČR tak se pro ní zastavím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek na mé oblíbené téma. :) Zuby jsou prostě moje a také využívám niť, mezizubní i jednosvazkové kartáčky! Zatím jsem nevyzkoušela tedy ústní sprchu, ale i tu bych si ráda v budoucnu pořídila. :) Moc hezky sepsáno.

    OdpovědětVymazat
  3. Já taky patřím ke šťastlivcům, kteří mají zdravé zuby. Pravidelně si je čistím kartáčkem a mezizubními kartáčky, to je ale tak to jediné, co dělám. Každopádně mě hodně zaujalo to barvivo na plak, to bych mohla vyzkoušet, heh.

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  4. Sousedka má zubní sprchu a tudle jsem ji u ni dost obdivovala :)

    OdpovědětVymazat
  5. Té zubní sprchy je teď všude plno a lidi si jí nemůžou vynachválit. Já se zatím spokojím s klasickým kartáčkem a tím mezizubním. Používám i ústní vodu, ale ráda bych zkusila i nějaké bělící prosředky. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tu sprchu si teď všichni kolem chválí, ale já jsem se k ní zatím nedostala - třeba někdy. :D :) Pro mě je nutností kartáček, mezizubní kartáček, ústní voda a kvalitní pasta. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky se zuby nemám problém a proto ani nechci, aby mi trhali osmičky, když mě nijak nebolí a nedělají problémy. Sama si je ale zuby jen čistím elektrickým kartáčkem, jinak žádnou spešl péči nemám.

    OdpovědětVymazat
  8. Máš super důkladnou péči, já jsem v péči o zuby flákač, čistím jen kartáčkem, ten mám ráda Sensodyne a občas mezizubní kartáčky, jinak jsem líná. Ale oproti dětství jsem povýšila na zuby každý den místo ob den, bývala jsem hrozně tvrdohlavá jako mladší...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  9. Teda, ty máš důkladnou rutinu! Já bych se na to měla víc zasoustředit, poslední dobou to docela flákám. A zaujal mě ten kartáček, zkusím po něm mrknout, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý komentář♥. Moc si jich vážím💪. Na každý se snažím odpovídat🌸.