Knižní série Než jsem tě poznala (+pokračování) I KNIHY

16.7.19

Ahoj knižní junkies📚. Co teď čtete? Já dočítám druhý díl ze světa Jak jsem tě poznala. Chybí mi pár stránek, takže jsem se rozhodla napsat recenzi.

Zjistila jsem, že spousta lidí neví, že druhý díl existuje, tak snad rozšířím obzory i někomu z vás📖. Edit: Existuje i třetí díl Sama sebou, jak mi moje milá čtenářka Vanessa napsala do komentářů. Tak ji za to pěkně sledujte.


Než jsem tě poznala
Počet stránek: 407

Knihu nejspíš znáte. Frčela před pár lety. A možná frčí do teď, nejsem si jistá. Já prvně viděla film, který se mi líbil a já si chtěla rozšířit info. Každopádně je to příběh o mladé Lou, která pracuje v kavárně. Obsluhuje zákazníky, je vřelá, milá a nosí extravagantní, ale krásné oblečení.

Jednoho dne o práci přijde. Neví, co s životem. Vysokou vystudovanou nemá a posledních 6 let pracovala za pultem. Její rodina ji v jednom kuse podráží sebevědomí. Což mě mimochodem iritovalo celou dobu, co jsem to četla. Všichni si tam hráli na děsný chytráky, ale sami nic neuměli. Její dlouholetý partner se "snaží" ji podporovat, ale... No. Moc mu to nejde, je posedlý cvičením a volné minuty tráví na trati.

Lou chodí na pracovní úřad, ale nic nemůže najít. Zkouší i příšernosti jako práce u kuřat a slepic. Už nikdy víc, řekla si. Pak nečekaně přijde nová nabídka. Dělat společnost postiženému, přesněji kvadruplegikovi. Bude mu utírat zadek? Krmit ho? Podávat léky?

Will je protiva. Lou je mu protivná. Pořád mluví a je přehnaně optimistická. On trpí bolestmi každý den a ona akorát dělá čaj. Jak to ale dopadne, když se navzájem pochopí? Co když přeskočí jiskra?

A co se stane, až se postaví před nejdůležitější a nejšílenější životní zkoušku?

Můj názor
Nebudu to okecávat. Byla to skvělá kniha. Začátek jasně, je to smutný, ale Will se chová jako debil, takže ten smutek nejde tak moc vnímat. Časem ten smutek přijde. A udeří do vás plnou silou. Nejsem fňukna, nemám ráda příběhy plný lásky nebo příběhy, které "děsně nenápadně" brnkají na city. Ale tohle byla docela síla. Myslím, že by je to i lehce vzdělávací, protože se dozvíte, jak takoví kvadruplegici žijí. S čím se potýkají a na co vše se musí myslet při blbý návštěve restaurace.
10/10


Život po tobě
Odkaz na databázi knih
Počet stran: 400

Vzhledem k tomu, že kdybych napsala o čem ta kniha je, tak bych spoilerovala, tak neřeknu nic😂. Akorát řeknu, že se tam objeví jedna mladá dáma, která Lou obrátí život. Jak? No to si přečtěte.
Přibyde spousta nových postav a objeví se i ty staré, které už znáte.

Můj názor
Kniha se mi opět moc líbila. Je ale jiná a je to kvůli Lou. V tomhle díle se stáhne, je smutná a introvertní. Lou na mě působí hrozně sympatická, fakt se mi děsně líbí. Kdybych mohla, tak se s ní kamarádím.

Co mě hodně sra...štvalo bylo to, že v tomhle díle se ta její rodina chovala snad ještě hůř. To mě teda fakt nebavilo. Chudák Lou🙁. 

Jinak kniha byla taková miloučká. Dobře se to čte. Musím říct, že v obou knihách jsou úplně super dialogy. Nejsou idiotský, ale reálný. A to mám ráda. Nesnáším, když jsou dialogy umělý a od reality totálně odtržený.
8/10


Tak co vy? Znáte tyhle knihy? Četly jste oba díly? A co film, líbil se vám?

Sledovat mě můžete i na instagramu. A nebo vás zajímá jakého podcastu jsem součástí?

You Might Also Like

54 komentářů

  1. Knihy znám a moc moc se mi líbily, momentálně se chystám na Sama sebou, což je třetí díl, a jsem moc zvědavá. Dostala jsem knihu k Vánocům a tak nějak mám konečně čas se do ní pustit:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kecáš? Tak já tady kážu o druhém díle a on je třetí? Ježiš, tak to je ostuda😂😂. Tak to moc děkuju za upozornění a držím palce ať se na to vrhneš, co nejdřív.

      Vymazat
    2. Ale houby:D Se stane.. Ona autorka vydává tolik knížek, že se v tom člověk hoodně špatně vyzná, kor když má každý díl úplně jiný název :D
      Jinak moc Ti děkuji za komentář na blogu a připomínky, pokusím se na tom zapracovat!♥

      Vymazat
    3. No, to sice jo, ale já si myslela, že jsem hroznej informátor a ono ne😅.

      Vymazat
  2. Já jsem asi zase úplnej mimoň, ale ještě jsem neslyšela ani o jednom z těch tří dílů a dokonce jsem neviděla ani film! :D
    Knížky se mi podle tvého popisu moc líbí, tak snad na ně někdy přijde řada i u mě. <3

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko! To fakt neznáš? Tyy jo, to se docela divím😁. Tak určitě doporučuju, jukni na to. To by se ti mohlo líbit🙂

      Vymazat
  3. Knížky znám i film, ale neviděla jsem ani nečetla, chystám se, ale mám radši nějaké akční sci-fi nebo drama :D ale babička si knížky hrozně chválila :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky. Čtu horory nebo detektivky😁. Nebo sprosťárny jako je Bukowski nebo Kotleta😁. Ale tohle je super příběh. Já si myslela, že to bude sračka a fakt není.

      Vymazat
  4. Knížku jsem taky četla a moc se mi líbila, i když mám radši spíš krimi žánry :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doporučuju další dva díly :). Já jsem taky víc na "drsnější" příběh, ale tohle bylo hodně fajn.

      Vymazat
  5. První díl jsem četla a moc se mi líbil, ale do druhého se mi nějak moc nechce, asi se bez něj obejdu, beztak mám plno knih, které si chci přečíst a ještě na ně nedošlo :D

    OdpovědětVymazat
  6. Že existuje 3. díl jsem se dozvěděla od kamarádky a dělám si na něj zálusk. První jsem si zamilovala. Přes druhý mi to dalo fakt dřinu se prokousat. Mladá dáma mi teda totálně nesedla a neměla jsem ji ráda :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ti nedivím. Byla pěkně protivná. Ale nakonec to dopadlo dobře. Ale taky mě iritovala.

      Vymazat
  7. Knihu poznám, ale ešte som ju nečítala...Tiež som úplne nezaregistrovala ďalšie diely :D Celkom si ma na nich týmto článkom navnadila, ale najprv musím dočítať všetko, čo mi už dlho leží na poličke a potom sa pustím do kúpy nových kúskov :D :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  8. Než jsem tě poznala jsem četla. Nalákala mě na to kamarádka a docela se mi to líbilo až na tu její rodinu. :D O druhém dílu vím, ale ještě jsem se jaksi k němu nedostala a ani neodhodlala se. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ta její rodina... V druhém díle jsou ještě horší snad :D.

      Vymazat
  9. Tak se musím přiznat, že tuhle knižní sérii vůbec neznám a nějak mě úplně obešla :D Každopádně si alespoň do CHCI VIDĚT na csfd uložím film :)

    OdpovědětVymazat
  10. První díl jsem četla asi dva roky zpátky a moc se mi líbil. Pamatuju si, že těsně po dočtení jsem si pustila film a úplně celý jsem ho probrečela. Další díly jsem však nečetla a ani to v plánu nemám. Ta první knížka mi připadá jako ucelený příběh a to mi zkrátka stačí. Ale zrovna nedávno jsem přemýšlela, že bych si ji znovu přečetla, nebo že bych se aspoň podívala zase na film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ten film je hodně dojemnej. Fakt je to smutný. Jinak chápu :). Ale musím říct, že třetí díl je snad ještě lepší, než ten druhej😁.

      Vymazat
  11. Jejda, pokračovanie mám už roky stiahnuté v počítači a neviem sa k nemu dokopať. :D Ale asi by som si zase mala prečítať prvú časť... :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  12. Knihu jsem nečetla, viděla jsem pouze film, který se mi teda velice líbil. O tom, že jsou další díly jsem doteď vůbec nevěděla. :-)

    https://pridesoul.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj :-)
    Četla jsem Než jsem tě poznala (neznám snad nikoho, kdo by nečetl :D) a moc moc se mi líbila. Do dalších dílů jsem se ještě nepustila, na Život po tobě jsem nečetla moc kladné ohlasy, zato na třetí závěrečný díl Sama sebou už jo. Ale musím mít na tenhle žánr náladu, snad bude brzy :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Čauky.
    Jojo, já čtu všechno pozdě, nemám moc ráda knihy, co zrovna letí😅😁. Takže jsem pozadu.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak příběh samozřejmě znám, jelikož jsem holka a snad všechny holčičí romantické duše viděly ten šíleně známý film :D Film byl pěkný, podle mě dobře natočený, ale mě se osobně prostě vůbec nelíbí ta přehnaná herečka :D :D tudíž i kdyby byl druhý díl, asi si ho už nepustím a asi si ani tenhle film znovu nepustím a obávám se, že mě to kvůli tomu odradilo i od knihy. To je prostě problém toho, když se člověk nejdřív podívá na film a pak už má při čtení knih před očima ty herce místo vlastní představy :/

    Ale věřím, že je kniha hodně oblíbená .. není to klasický romantický doják a právě proto to podle mě lidi táhne :)

    https://taukecana.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, já neznám moc lidí, co by neměli Emilii rádi. Většinou je velmi pozitivně přijímaná. Já jí miluju❤.

      Ale tak každému nesedne každý😁

      Vymazat
  16. Vzhledem k tomu, že jsem viděla film, kde hrála moje oblíbená herečka a film se mi líbil, asi bych si knihu nepřečetla, ale ten děj u té druhé knihy by mě hodně zajímal. Doufám, že se natočí druhý díl, jinak si ji budu muset přečíst :D Jinak já teď čtu hlavně blogy, na nic víc nemám chuť po práci a víkendy trávím jinak... občas se teda vrátím ke knize, kterou se snažím už nějaký rok přečíst a vždy přečtu jen pár stránek, když zrovna přítel nemá čas a jsem u něj, tak abych se zabavila.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Emilia je prostě úžasná❤. Hele nakonec je třetí díl mnohem lepší než dvojka😁. Ten se mi fakt moc moc líbil🙏. Ale vlastně je to super dohromady, protože je vidět, jak se hlavní postava mění. Já právě čtu furt no. I když jsem u přítele😁.

      Vymazat
  17. Mně se hrozně líbila jednička a jít do dvojky jsem strašně nechtěla. Fakt hrozně jsem se bála, že mi to zkazí, že ta jednička byla prostě ukončená. Ale! Loni v létě jsem ji přečetla a vlastně nebyla vůbec špatná, takže teď budu zase pár let sbírat odhodlání na trojku. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo trojka je fakt boží, určitě doporučuju. Mně to ohromně bavilo a je mi líto, že není 4. díl. Ale snad někdy bude❤.

      Vymazat
  18. Od Jojo Moyes jsem četla přesně jednu knihu, a sice Jeden plus jedna. Docela jsem si ji užila, ale obecně to není můj oblíbený žánr... Takže další knihy asi vynechám.

    OdpovědětVymazat
  19. Já tedy nečetla ani první díl, ale tato recenze mě zaujala :O

    OdpovědětVymazat
  20. Prvý titul som už v kníhkupectve a aj na internete zahliadla, no zatiaľ som sa o knižku nezaujímala :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
  21. Četla jsem zatím první díl, druhý díl mám v knihovničce přes dva roky a nějak se k němu nemůžu dokopat, jelikož jsem si ho koupila v tlustých deskách (ten první mám v tenoučkých deskách). Tak se mi ho moc nechce vláčet v kufru, když jsem jezdila do školy. Ale četla ho moje mamka, a líbil se jí. A právě mamka mi řekla, že vychází i trojka. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ta trojka je fakt moc moc dobrá💪. Ta je po jedničce nejlepší❤. Fakt doporučuju, hlavně pokud tě baví ta nadšená Lou a krásné oblečení.

      Vymazat
  22. Nečítala som ani jednu knihu ale videla som film z prvej knihy a plakala som jak malá :D ale asi si prečítam ešte knihu a druhý diel tiež :)

    AKO NAKOMBINOVAŤ CYKLISTICKÉ NOHAVICE?

    OdpovědětVymazat
  23. Na film se musím podívat, knihy jsem ještě nečetla. Stále jsem se k nim nedostala :D
    Ale četla jsem už něco od Jojo a líbilo se mi styl jejího psaní, tak snad nebudu zklamaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já uvidím, jestli si ještě něco přečtu. Nejradši bych totiž četla jen o Lou😁

      Vymazat
  24. Čítala som prvú časť a ja teda plačko som, takže ma rozplakala tak veľmi, až mi ocino vbehol do izby s hrôzou v očiach, že čo sa deje. :D Viem aj o druhej časti (o tretej som nemala potuchy), no trochu som sa bála do nej pustiť, aby mi nepokazila dojem z príbehu... Neviem, niekedy tie pokračovania nie sú už tak dobré, ako prvé časti. :) Ale asi sa do nej začítam, páči sa mi predstava introvertnej Lou.

    Zápisky jednej Alžbetky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta trojka je fakt fakt dobrá. Tam už introvertní a smutná Lou není😁.

      Vymazat
  25. knihu som nečítala, ale film sa mi páčil..snáď natočia aj tento diel :)

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych klidně přeskočila druhej a natočila třetí😁.

      Vymazat
  26. Než jsem tě poznala byl nádherný příběh, ale tím koncem mě autorka trochu naštvala. Prostě jsem jí to nevěřila, nevěřila jsem ty popisy, že by to mělo dojít až k tomu, k čemu to došlo. Druhý díl se mi zdá vyloženě jako pokus o to navázat na úspěch, takže se tomu zřejmě vyhnu. A moc nemusím pokračování, kde se najednou vyloupne utajené dítě a všichni se s tím snaží sžít :'D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt tě to naštvalo? Ty jo to mě ne, já jsem ho totiž poměrně chápala, takže mi to nepřišlo zvláštní. Ale s tím pokračováním chápu😁

      Vymazat
  27. Film se mi líbí moc, Lou mi připomíná jednu moji extravagantní kamarádku (tím oblékáním). A jestli se chceš pobavit nad českou mentalitou, přečti si komentáře k filmu na čsfd, fakt jsem se nestačila divit.

    Ke knize se snad taky brzo dostanu. Zjišťuju, že nakonec mám tenhle tip literatury i ráda. Když jsem četla Kde končí duha (film se jmenuje S laskou, Rosie), brečela jsem jak želva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele upřímně... lidi na ČSFD jsou moje smrt. S těma lidma bych se snad ani nemohla kamarádit 😭😂😂. Fakt si to číst nechci, protože by mě akorát nasrali :D.

      Sam Claflin je prostě sexouš, to je jedno, kde hraje😂. Já moc na romantiku nejsem, ale něco mě fakt zaujme, ty jo. Takže asi na knihu juknu, někdy tu romantiku asi potřebuju, když jí sama v reálu nemám :D. Takže moc díky za tip!

      Vymazat

Děkuju za každý komentář♥. Moc si jich vážím💪. Na každý se snažím odpovídat🌸.