Jak si uchovat psychický zdraví v týhle bláznivý době | TIPY

7.11.20

Jste unavený, znechucený životem, nic vás nebaví? Nestíháte práci, prokrastinujete, a následně si to vyčítáte?

Jak se nestresovat

Klid. To má teď skoro každý. Nejsme stroje. Když na nás útočí stres, chováme se divně. Nelze se tomu 100% ubránit. Ale to neznamená, že tomu musíme propadnout. Naopak. Pojďme volný čas strávit tak, aby nás to těšilo. A co nás potěší, to nás automaticky uklidní. Proto ani tak nezáleží, co to je. Koukání filmu nám nemusí přinést nové znalosti nebo peníze, ale uklidní nás. A. TO. JE. HLAVNÍ. 

Sepsala jsem pár aktivit, které můžete zkusit. Třeba je už dlouho odkládáte. Pokud vás zajímá ještě víc, přečtěte si můj článek MÁM VYJÍT Z KARANTÉNY JAKO SUPERČLOVĚK? | ÚVAHA.

Takže, co dělat doma v karanténě? Jak trávit volný čas? 

Zkuste nový recept

Kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty

Ukládáte si recepty? Tak teď je ideální čas je uvařit, upéct, ukuchtit. Věřím, že vám kamarádky, máma nebo babička někdy poslaly svůj oblíbený recept. Pravděpodobně jste na něj zapomněli. Teď si ho najděte a rovnou teď zkuste. Nebo zítra. Kdykoliv. Ale neodkládejte to, protože se vám to z tý paměti zase vytratí. Zkuste třeba Creamy Coconut Chicken Currymrkvový dort od Míši, karamelové košíčky od Kristýny nebo Pumpkin Spice latté aneb dýňové latté od holek ze StyleBrunche.

Podívejte se na film a nadávejte hlavním hrdinům

Sledování filmů a seriálů

"Ježiš nechoď tam. Vždyť tě zabije!" - poznáváte se? Dělat si legraci z naprosto nelogického chování filmových postav je zábava. Nestyďte se, všichni to děláme. No, nebo bychom aspoň měli, protože vám to udělá dobře. Nejlepší jsou na tohle béčkový až céčkový horory, který si v debilních postavách fakt libujou. Tak na co se podíváte?

Starejte se o svou pleť, zkuste novou pečující kosmetiku

Pečující kosmetika The Ordinary The Inkey List Canneff

Suchá pleť? Mastná pleť? Akné? Krupička, černé tečky, pigmentové skvrny, ... Je toho mnoho, co na pleti najít. Věřím, že ani vy nejste spokojený. Tak to má většina. Ale není to většinou ničím jiným, než špatnou pečující kosmetikou. Já, dokud jsem nenašla The Ordinary, taky nebyla nijak odvázaná. Ale pak to přišlo a boom: láska. Nejlepší věc na světě. Už od března si nemůžu stav mé pleti vynáchvalit. Občas se mi udělá pupínek, ale je asi tak za den dva nenávratně pryč. Tyhle fotky jsem fotila bez kapičky make-upu a myslím, že to není vůbec špatný. Teď jsem ještě koupila nějaký věcičky od The Inkey List, což je taky dost levná kosmetika. Tu zatím nijak chválit nemůžu, mám ji den 😁. Ale hodnocení na netu a výsledky působí dost pozitivně. A ten jejich web!!! Obě firmy si konkurují cenou a některými produkty. Čím si nejvíc lezou do zelí? Výsledkama. Po celém světě jsou tyhle dvě značky extrémně adorovaný. A já to chápu. Jejich ceny začínají už na 150 Kč!

Prozradím vám jednu věc. To, že si koupíte krém z parfumerie, např. od Lancôme, neznamená, že se cena rovná kvalitě. Zjišťujte si složení a poslouchejte odborníky.

Já teď miluju: 1) Cassandru, 2) Jamese , 3) Hyrama - jsou vzdělaní, příjemní a upřímní. Udělejte si čas a projeďte si jejich videa. Uvidíte, že některé značky jsou zbytečně vyhajpované.

Mrkněte na videa o 

Vyviňte fyzickou aktivitu

Domácí cvičení

Já vím. Sorry. Je to otravný, protože to slyšíte všude. Ale asi to má důvod, když to všude slyšíte a vidíte. Pravidelná fyzická aktivita je důležitá. A rozhodně to neznamená jen cvičení. Může to být tanec, jóga, procházka, běh se pejskem, zběsilý uklízení, ... No, a taky to cvičení. 

Pro lenochy tu mám

Spinkejte

Kvalitní spánek

Abych nebyla zlá, tak tu máme i spánek. To, že máte volno, neznamená chodit spát pozdě. Naopak. Teď je vhodná doba se naučit kvalitně spát. Spánek ovlivňuje váhu, náladu i výkon. Kdo dobře spí, zvládne víc. Tato rovnice je nepodkopatelná. 

A taky si zkuste dát kraťounkého šlofíka, anglicky power nap.

Prohledejte a ukliďte si skříň

Třídění šatníku

Já vím, že tam máte bordel. Ale nemusíte. Vyházejte hadry, který nenosíte. Sentiment nechte stranou. Je oblečení, který má díry, nebo vám prostě nesedí. Konečně si to přiznejte a daný oblečení z šatníku odstraňte. Je to dobrý výmluva pro pořízení nového. Ale jako lepší je tam mít spíš volné místo.

Relaxujte, dýchejte

Antistresové techniky - autogenní trénink a progresivní svalová relaxace

Nádech, výdech. Omlouvám se, že jsem to já, kdo vám to řekne, ale... Vy neumíte správně dýchat. Tak se to konečně naučte. Jak na to? Přečtěte si článek TAJEMSTVÍ DECHU ANEB JAK DÝCHAT SPRÁVNĚ.

No a protože jsem psala absolventskou práci o stresu, doporučuju vyzkoušet techniky zmíněné dole. Nejsou to žádný ezoterický nesmyslný kraviny, který nesnáším, ale opravdu užitečný techniky, jež vás pomohou s uvolněním celého těla. I mysli.

Naučte se něco nového

Sebevzdělávejte se

Jo, sebevzdělávání je super. A dokonce se můžete i naučit něco, co fakt použijete. Neberte to jako školu, ale jako možnost se v něčem zlepšit. Člověk je tvor učenlivý. Když budete dělat dokola to samý, zakrníte. Proto je super koukat na dokumenty, naučný pořady nebo poslouchat boží přednášky. Vhodný je pro to youtube, kde je toho habaděj, ale i TED. Tuhle stránku považuju za jednu z nejlepších na světě. Je tam miliarda videí, která vás obohatí. Jsou tam i nějaký český videa a dost jich je i s titulkama. 

Doporučuju

Poslouchejte oblíbenou hudbu

Poslouchejte muziku na Spotify

Doporučuju si projet starej počítač a pustit si písničky, které jste si tam uložili. Je to zábavný. Anebo zkuste najít na Spotify playlisty z dřívějších let. Sám Spotify takové playlisty tvoří, já ho mám snad už od roku 2016.

Konečně se naučte oční linky

Líčení

Pravidelně mi někdo píše, jak si dělám linky. Všichni chtějí návod. Ten jsem ještě neudělala, tak si nějaký musíte najít vy sami. Ale nebojte na youtube je videí dost. Doporučuju si linky zkoušet se zkoseným štětcem a stínem. To snadno setřete. Blbej nápad je to dělat reálnýma linkama, který uschnout a odlíčení je akorát obtížný. Věřte mi, ono to zabere dost času, než to natrénujete.

A až se naučíte linky, zkuste vymasterovat oční stíny, konturování, rtěnku... Spousta holek se vymlouvá, že nemá čas se naučit líčit, so now it's time to shine.

Zavolete kamarádům

Zavolte přátelům

Pokud vám někdo chybí, tak mu zavolejte. Anebo si pravidelně dělejte Skype dýchánky. Můžete koukat na film, popíjet alkohol nebo pomlouvat. To záleží na vás.

Čtěte si knihy a prožívejte to (víc jak normálně)

Sebastian Fitzek Dárek

Zuřivě se začtěte do knihy jak nikdy dřív. Prožívejte emoce. Vypněte si telefon, nekoukejte na upozornění. Nejlépe ho dejte do jiné místnosti. Já teď čtu knihu Dárek. Zatím jsem asi na straně 175 a můžu říct, že mě námět knihy moc baví. 

Udělejte si obrovskou zásobu čajů

Pití zeleného čaje

Miluju čaj. Mám ho vytetovanej. Pijte čaj. Budu vás mít ráda.

Prodejte nenošené oblečení

Prodejte oblečení

A protože jsme si řekli, že musíme uklidit skříně, tak ty věci nevyhazujte, ale naměřte a prodejte. Třeba na Vinted nebo na Instagramu. Ale můžete i na Facebook marketu.

Dance like nobody's watching

Tancování

A to nejdůležitější na konec. Vyserte se na všechno a prostě jen tancujte. Třeba nahatý.


Tenhle článek ze mě vycucal veškerou energii. Focení zabralo čas, úprava taky a to psaní 😪. Jestli se vám článek nelíbí, tak vás opravdu proklínám 😁. Přísahám.

Do komentářů mi napište ● jak se vám článek líbí ● jaký bod je nejvíc cool ● co pomáhá vám ● cokoliv


Pa. Pa. Pa.

You Might Also Like

34 komentářů

  1. Moc moc moc dobrý článek! Spoustu ze tvých tipů jsem si hned rozklikla a jdu prozkoumávat tajemství dechu a videa o krátkém cvičení. Super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, jsi hodná, děkuju za první krásný komentář 😍!

      Vymazat
  2. Super článek :-D Na TED talks se kouknu, to je vždycky super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, TED Talks jsou nejlepší. Ideální do školy nebo prostě i jen tak, když se člověk nudí. Je to informativní a velmi užitečný😎.

      Vymazat
  3. Skvělý článek, zasmála jsem se!:D Já volného času moc nemám, buď jsem v práci, nebo doháním školu. Ale i tak se snažím si pro sebe nějaký čas najít a ten věnuju blogu nebo čtení. Jo a třídění skříně u mě proběhlo už v první karanténě, haha:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Ady! Jsem ráda, že sem tě aspoň trochu rozesmála😁! To byl hlavní účel článku, nebrat to moc vážně. A je dobrý, že máš pořád co dělat, pokud tě to moc neunavuje. Někdo potřebuje být v zápřahu furt :D!

      Vymazat
  4. Hele, je to fakt dost propracovaný článek, takže se musí líbit všem! :D Navíc v téhle koronadobě je otázka "co dělat a nezbláznit se" dost in a sama jsem se nad tím jedna zamýšlela a moc ráda čtu články ostatních a hledám v nich inspiraci, a tenhle článek je velká inspirace, takže děkuju! Určitě vyzkouším web.stránku Ted, ta mě teda hodně zajímá, ale s angličtinou jsem trochu na štíru, takže mě zaujala možnost českých videí nebo aspoň možnost titulek!
    Jinak moc se shoduju s tvým pohledem na trávení času, ono vlastně je jedno, jestli nám zrovna něco nejde, když nás to uklidní:), já tak vnímám třeba kreslení, neumím to absolutně, ale nacházím v něm vnitřní klídek!

    https://myslenkova-realita.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to je poklona. Moc ti děkuju. Článek mě hrozně bavilo psát, i dělat ty fotky. Nejsou to klasický "krásný" fotky, spíš takový klauní :DD.

      Hele právě TED talks má strašně moc českých titulků, dokonce to můžeš podle toho i filtrovat, třeba tady: https://www.ted.com/talks?sort=newest&language=cs

      A jojo, hlavní je, když ti to přinese radost. Co je víc důležitějšího ve volném čase než radost?

      Vymazat
  5. Prima tipy, konkrétně ty první dva s těmi se ztotožňuju, chtěla bych teď vyzkoušet nový recept - francouzskou cibulačku, a horory ty mám strašně ráda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, Veru. A ty jo, francouzkou cibulačku jsem asi nikdy nedělala, musím mrknout! Já umím jen česnečku :D. Ale cibuli mám moc ráda, tak proč ne. Díky za tip, zkusím ji co nejdříve uvařit.

      A horory jsou nejlepší. Miluju je už snad od 11 let! Takže jsem ráda, že Verči milují horory! :D

      Vymazat
  6. Nádherný článek plný skvělých tipů ♥ Neskutečně mě pobavily fotky, obdivuju tě, že sis s nimi dala takovou práci :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuju, Domi😍. Naštěstí to focení nebylo tak náročný, já stejně většinou udělám max dvě fotky :D. Ale bylo to zábavný. Spíš je otrava to pak upravovat, dávat do text, pojmenovat to a tak. Hlavně proto, že je blogger tak nepraktickej.

      Vymazat
  7. Šatník naštěstí třídím pečlivě a musím říct, že si nekupuji nic, co bych nevyužila vícekrát než jednou :-) Já naštěstí dělám teď v karanténě dost věcí, takže jsem produktivní a kupodivu jsem se ani nezbláznila :-D K vaření se mám taky, ale bez chuti a čichu jsem prd platná. A fyzická aktivita? Zatím jsem se zmohla jen k procházkám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to máš můj obdiv, protože já toho příliš schopná nejsem :D. Ale teď už budu schopná víc, já v původním bytě neměla místo na focení, ale teď už mám konečně k dispozici zrcadlo, bílý zdi a hezkou podlahu :D.

      A náhodou procházky jsou super! Myslím, že to je jedna z nejlepších aktivit, kterou pro sebe člověk může udělat. Neničíš si tím kolena, trochu potrápíš srdíčko (aspoň já jo, protože chodím rychle) a zároveň si vyčistíš hlavu a nadýcháš se čerstvého vzduchu.

      Vymazat
  8. Skvělé fotky, je vidět že se snažíš si pořád zachovat dobrou náladu :) Mně aktuálně pomáhá proti splínu poslouchání dobré hudby a čtení knížek, a také procházky se psem :) Přeji ti hlavně hodně zdraví a hezkou neděli ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díkes, Eliss😎! Ano, dobrá hudba, super kniha, procházky. Co víc člověk potřebuje? Já teda čaj a kočku. Ale jinak naprosto boží základ :D. A moc děkuji, já ti přeju krásný začátek týdne.

      Vymazat
  9. Poslední dobou hodně bojuju s tím, že mi chybí energie cokoliv dělat. Ale určitě nějaký z tipů vyzkouším, třeba naučit se oční linky, když teď máme s rtěnkama útrum :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, když není energie, není nálada. Tak to bývá. Akorát někdy to chce překonat a pak to jde. Ale pokud na člověka něco leze, tak to stejně nejde. A určitě doporučuju, kdy jindy linky vyzkoušet než teď? :))

      Vymazat
  10. To je super článek! Zejména pak fotodokumentace, pobavilo. :D

    Volného času moc nemám, protože prací strávím doma mnohem více času než v kanclu. Když večer skončím, už nemám na nic pořádného sílu. Snažím se to dohnat aspoň o víkendech, kdy vyrážím na delší výlety do přírody načerpat energii, ale už mi ta karanténa leze pěkně krkem, co si budeme.

    Cvičení je každopádně super. Od jarní vlny cvičím doma jógu a core cvičení a ačkoliv je někdy těžké se dokopat, fakt to hodně zlepšuje náladu. Čaj samozřejmě taky! Experimenty s pletí jsem taky dělala (žádný make-up apod.) a výsledky teda nula nula nic, chjo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám ohromnou radost! Moc ti děkuju 😍.

      Jo, já už četla, že někteří lidé doma makají víc jak v kanclu. To je na jednu stranu super, ale člověk by měl umět odpočívat. Protože za pár let si to může vyčítat. A čas už vrátit bohužel nejde.

      Core cvičení je boží! To by měl povinně dělat každý, protože pak jsou z toho různé svalové dysbalance. A je to třeba jen tím, že jsou povolené svaly. Hlavně díky dřepění u pc. Já se hlásím jako jeden lajdák!

      Hele pokud nejsi spokojená s pletí, tak určitě doporučuju The Ordinary - Niacinamide, Toning solution a pak taky jejich chemický peeling. Já jsem s tím extrémně spokojená. A dohromady za to dáš třeba 500? Možná ani to ne. Já si teď od března udělala novou objednávku a budu to dělat asi do konce života. Niacinamide jsem dokonce vzala větší balení!

      Vymazat
  11. Ty jo, to je hodně nových tipů. :D A hned několik jich dělám, zrovna nedávno jsem zkoušela pár receptů jen tak od oka a povedly se. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele vařit od oka každý neumí, takže jsi fakt dobrá😀.

      Vymazat
  12. Tancuju, čtu, třídím skříň, piju čaje, učím se něco nového, snažím se neprokrastinovat, ale stejně mi to už leze na hlavu. :( Tak já se jdu asi učit ty oční linky konečně .. :D :D

    OdpovědětVymazat
  13. Úžasnej a vtipnej článek! :-D
    A souhlasím. Teda až na sport. Já jsem líný prase. :-D :-D A já teda samozřejmě nejvíc čtu. A pak taky bohužel pracuju. Fňuk, ale to mi rozhoděn teda nepomáhá! :-D A samozřejmě souhlasím na milion procent kromě knih také s čajem! Toho teď piju fakt hektolitry. No a vzhledem k poměrně nedávnému sestěhování s přítelem bohužel taky hodně vařim a uklízím. :-D :-D

    OdpovědětVymazat
  14. Tie fotky ma moc bavia!! Skvelý článok. Akurát dnes sme sa s priateľom rozprávali, že si musíme vymyslieť nejaké aktivity, ktoré by sme spolu mohli robiť okrem ležania a pozerania filmov a tento článok ma veľa zaujímavých nápadov, ale stále mám pocit, že už sa mi moc nechce. Prvú vlnu som bola veľmi motivovaná využiť všetok tento voľný čas na vylepšenie celej mojej osobnosti, ale už som asi rezignovala.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  15. Super článek a tipy! Já se teď snažím dělat více aktivit, i když jsem doma a nechybí cvičení, čtení, pečení i uklízení. :D Ale už to je jedno a to samé dokola, už se těším do práce a až se opět vrátím ke klasickému režimu. :D :)

    OdpovědětVymazat
  16. želám veľa pozitívnych myšlienok a nech ste všetci zdraví, ja som momentálne v Austrálií a nemáme zu žiadne prípady ale tak isto sme si prešli lockdownom :/

    OdpovědětVymazat
  17. super článek! líbí se mi tvoje originální vtipné fotky stejně jako tuna nápadů a tipů na zlepšení psychiky ♥ v této době se též snažím víc číst a vůbec dopřát si relax pro tělo i duši :)

    www.melissahartford.blogspot.com
    Melissa Hartford | lifestyle & fashion blogger
    Instagram

    OdpovědětVymazat
  18. Ježíši to je super! Nasmála jsem se u těch fotek :D
    Já tohle naštěstí neřeším, protože jako pracující ve složce IZS jsem v práci teď pořád :)

    OdpovědětVymazat
  19. To je skutečně vyčerpávající list tipů a rad, děkuju! Asi nejvíc důležité je zůstat zaměstnaný a věnovat se činnostem, kterého naplňují. :)

    OdpovědětVymazat
  20. V podstatě všechny činnosti, které běžně dělám, zaleží od nálady :D Ale hrozně mě baví ty fotky, ty výrazy jsou na některých naprosto perfektní!

    OdpovědětVymazat
  21. Tyhle články miluju. Vždycky mě nabudí takovou chutí něco dělat, a pak si uvědomím, kolik času mi žere škola a že to stejně ani v karanténě nestíhám :'D Ale filmovým hrdinům nadávám moc ráda. :D

    OdpovědětVymazat
  22. Krásný a bohatý článek, až nebudu vědět coby zavítám sem! Věřím, že to vše dalo pěkně zabrat :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý komentář♥. Moc si jich vážím💪. Na každý se snažím odpovídat🌸.