Make-up 💄 | Jak ho nanášet a nosit, aby vypadal dobře 👸 | Krémy, primery, setting spraye a pudry | Tipy & Triky

28.9.21

Ahoj, holky. Vím, že některé z vás dekorativku a šminky moc neřeší. Ale pak přijde chvilka, kdy se namalovat chcete a z výsledku rozhodně nadšené nejste. Dáváte to za vinu make-upu, a přitom stačí pár kroků a vše by dopadlo jinak. Tomu než vůbec make-up na obličej dáte, předchází správná péče o obličej. Dneska vám prozradím pár triků a tipů, které vám pomohou, aby make-up vypadal lépe a taky déle držel.

O tom, jak vybrat make-up, to dnes nebude. Nechám si to na jiný článek. Zaměřím se spíše na vše okolo - podklad, nástroje a vrchní ochranu.

Honí se vám hlavou otázky: Jak nanášet make-up houbičkou a štětcem? Co je to podkladová báze pod make-up? Potřebuju fixační sprej na make-up? 

Hydratace, hydratace a hydratace

Naprosté číslo 1 je hydratace. Je úplně fuk, jestli máte mastnou, normální nebo suchou pleť. Ráno si krém na obličej musí dát každý. Jen si dávejte pozor na složení. Mastná pleť ocení lehký krém s rychlým vstřebáváním, suchá pleť zase hutnější a výživnější. Nechte ho 10-15 minut vstřebat. 

Díky krému se nebude make-up držet na sušších místech a mnohem lépe k pleti přilne a drží.

Jak se správně starat o pleť? To se dozvíte v článku 6 KROKŮ KE KRÁSNÉ PLETI 🧚‍♀️ | SKINCARE

Já můžu doporučit krém Holika Holika Good Cera. Pleť je jak dětská prdelka, dobře se vstřebává, příliš nevoní (nerada to přiznávám, protože stojí okolo 400 Kč, ale je fakt boží). Pak je super i krém Weleda Skin Food. Mají hutnější a lehčí verzi - záleží podle vaší pleti. Poměrně dobrá volba je i Cerave Moisturizing Cream - má takovou našlehanou konzistenci, což oceňuji, jelikož je to hrozně příjemné. Mezi často skloňované patří i Cetaphil hydratační krém.

Krémy pro suchou pleť, Cerave, Holika Holika, Weleda

Primer - #musthave?

Tohle je téma na celý článek. Primer - ano nebo ne? Záleží. Někdo bez nich nedá ránu, někdo ano. Myslím si, že normální pleť se bez nich obejde, naopak mastná a suchá moc ne. 

Tip: Co dělat, když je make-up příliš žlutý nebo růžový? To se dozvíte v článku A co když vlastně nemáš mít make-up s růžovým podtónem? LA Girls - Foundation mixing pigment | KOSMETICKÝ TIP

Pokud máte smíšenou pleť, pořiďte si klidně dva primery. Jeden vám pomůže udržovat mastnotu na snesitelné úrovni (obvykle čelo, nos a brada) a druhý zase vyhladí suchá dehydratovaná místa (většinou okolo obočí, pod nosem, okolo úst a na tvářích). Oba by měly trochu prodloužit výdrž make-upu.

Primer pro suchou pleť

Já mám sušší pleť, takže mám osobně zkušenost s těmi, co pleti dodávají potřebnou vláhu. Jsou dny, kdy mi stačí krém, ale pak taky dny, kdy nepiju a pleť je suchá a trochu štípe. V tu chvíli sahám po primerech jako Nyx Dew Me Up, Essence Sensitive Moisturizing and nourishing primer a Dermacol Coco Splash. Proti začervenání pomáhá primer Catrice Prime and Fine No more red. Potřebujete zaplácnout póry, aby byly neviditelné? Skvělou službu poskytne Essence My skin Perfector Tinted primer. Akorát u tohodle si dejte pozor, musí se do pleti spíš vtlačovat, a ne vždy si sedne s každým make-upem.

Ačkoliv nemám s matující primery pro mastnou pleť tolik zkušeností, i tak vám sem přihodím tipy: 

Catrice Prime And Fine Pore Refining And Anti-Shine, Catrice Grip & Last Putty Primer (vhodný i pro ostatní typy pleti), NYX - Angel Veil, Rimmel Stay Matte Primer, Revlon Photoready™ Perfecting Primer.

Primery mají také funkci takovou, že zaplní póry nebo zjemní/zahladí místa po akné. K tomu je ideální Elf Poreless Putty primer. Patří mezi celosvětově nejblíbenější primer. Taky si na něj brousím zuby.

Primery pro suchou pleť, Nyx Dew me up, Dermacol Coco Splash, Essence Tinted Primer, Catrice No more red

Prsty, štětec nebo houbička?

Nedá se 100% říct, že je něco lepší než druhé. Víte proč? Protože každý make-up potřebuje jiný nástroj. Například MAC Face and body vypadá nejlíp nanesený prsty. Já třeba milovala štětce, ale je pravda, že některé make-upy prostě vypadaly příšerně. Cuckovaly, produkt se nanesl nepravidelně a flekatěl. Pak jsem začala používat houbičku a vše bylo lepší. Jenže zase produkty s nižším krytím na pleti nebyly vidět. Vidíte, jaké to je? Nejednoznačné.

Dobrou volbou je nanést produkt halabala štětcem a pak to urovnat houbičkou. Mimochodem houbičku před použitím namočte, vyždímejte, ať je jen lehce vlhká. Nesežere tolik produktu a lépe produkt nanese. Ale někdy vám bude stačit jen štětec. Já teď používám hodně houbičku z SHEIN, ta je naprosto úžasná - měkká, dokonale make-up nanese. Jsou produkty, které mi nesedly a bylo to jen kvůli tomu, že jsem je na pleť nanášela štětcem. S touhle houbičkou je výsledek mnohem lepší. 

Čím nanášet makeup? Houbička, štětec nebo prsty?

Nepotěším, ale i samotný štětec a houbička vám musí sednout. Jsou různé druhy a kvality. Houbička z drogérie, kterou můžu doporučit je Gabriella Salvete. Štetec zkuste BrushArt Foundation brush nebo Essence Make Up Buffer. Oboje je za cca 100 Kč. Za 250 Kč se vyplatí i Dermacol Master Brush by PetraLovelyHair D52. Při výběru se zaměřte na hustotu štětin, lepší jsou husté (dosáhnete lepšího krytí a menšího počtu pruhů a fleků).

Ať už používáte cokoliv, vždy to pravidelně čistěte. Jinak se může stát, že všechen ten make-up, pot a maz z obličeje nanášení negativně ovlivní. Chce to alespoň jednou týdně. 

Čím nanášet makeup? Houbička, štětec nebo prsty?

Pudr nemusí stát stovky korun

Kdo by to řekl, že je pudr tak důležitý. Ale opravdu je. Díky němu make-up vypadá a drží úplně jinak. Na výběr máte ze dvou druhů - kompaktní a sypký. Já osobně zastávám názor, že kompaktní sedne sušší pleti a sypký té mastné. 

U sypkého se totiž velmi těžko odhaduje množství a po příliš velké náloži začne make-up praskat. Holky se suchou pletí to asi znají. Já taky. Na druhou stranu, sypký pudr kolikrát mastnou pleť zachrání i na několik hodin.

Existují ale taky sypké hydratační pudry. To je zase něco jiného. Většinou je najdete spíše od 400 Kč nahoru. Aktuálně vyšla novinka od Douglas - už si na něj brousím zuby. Má tak divnou konzistenci, že vytváří pocit (a jde opravdu o pocit, ne realitu) mokré pleti - je to díky složení obohacenému o 55 % vody. Jak to funguje? Na to se mě neptejte. Já to nechápu. Ale pro suchou pleť záchrana.

Asi největší topka v pudrech je kupodivu produkt za 50 Kč. Léta a léta ho všichni milují. Já si ho nedávno pořídila a jsem fakt nadšená. Jedná se o Rimmel Stay Matte. Na internetu ho seženete už za 49 Kč. Nevysušuje, nenarušuje make-up a drží jak přibitej. 

Mezi další oblíbence ostatních patří: Essence All about matt, Max Factor Creme Puff, NYX High Definition Finishing Powder, Rimmel Insta Fix, Catrice All about matt plus, Catrice True Skin.

Pudr nanášejte střízlivě. Pokud jste hodně mastné, kupte si matující papírky. Nánosy pudru nevypadají úplně dobře. Papírek přiložte jemně na pleť a nechte vsáknout přebytečnou mastnotu. Pak lehoučce přepudrujte. 

Do pleti pudr vtlačujte, štětec po pleti netahejte, jinak si celé své dílo zničíte.

Pudr Rimmel Stay Matte

Setting Spray
Já vím. Proč další produkt? Protože je to záchrana. Já za to nemůžu, setting spray prostě dokáže neuvěřitelné. Třeba udržet pleť krásnou i pod rouškou. A navíc se zbavíte přepudrovaného nánosu na pleti -> tvář vypadá mnohem lépe a živě. Vlhkost ze spreje suchost stáhne a produkty zabetonuje.

Moje dvě topky jsou: NYX Dewy Finish long lasting setting spray a Urban Decay All Nighter. 
Sprej od NYXu dodává jemný příjemný lesk obličeji. Nic šíleného, jen nevypadáte jak dvojrozměrný, ale jako lidská bytost. Já nenávidím obličej bez přirozeného lesku. Ale mají i matující verzi a ta je šíleně oblíbená. UD je dražší investice, ale co všechno vydrží? Hodně. Dokáže nos a tváře ochránit od otěru způsobeným mechanickým třením roušky. Nesmíte ho dát moc a každý den - vysušuje. Ale já ho miluju a budu si ho kupovat i nadále. Není se čemu divit, že je v beauty scéně tak populární.

Z drogérie sáhněte po Catrice Prime and Fine Multitalent fixing spray. Mají i nějakou novou verzi v průhledném obalu a prej je taky super. Má 50 ml, což se vejde i do kabelky. Docela pěkně fixuje a nádherně stahuje přehršel pudru.

Jak na pleť aplikovat? Já oroduji za použití střičky a následnem vtlačení houbičkou nebo štětcem. Netahejte! Jen vtlačujte. Někteří radí nastříhat na houbu a pak vtlačovat. Dle mého se tím ten make-up zvedá - tento názor sdílí spousta dalších holek. Pokud střička rozprašuje rovnoměrně, ani se nemusí do pleti vtlačit, jen si obličej nechte uschnout.

Setting Spray, Urban Decay All nighter, Nyx Dewy Finish, Catrice Prime and Fine, Makeup revolution Conceal and Define Infinite


Rada na závěr
Nebojte se produkty zkoušet, střídat a kombinovat. Některé produkty spolu prostě nefungují, ale to neznamená, že to bude v jiné kombinaci či jednotlivě použité stejné. Např. Máte nový make-up, použijete oblíbený primer a výsledek je hroznej. Make-up nevyhazujte. Zkuste ho na pleť ošetřenou pouze krémem, s jiným primerem nebo dokonce pudrem.

Pleť se nám mění dokonce i podle počasí. Některé make-upy jsou lepší v zimě, jiné v létě. Jeden zvládne pot, druhý vůbec. Chápu, že chcete, aby vše fungovalo hned, ale obvykle to tak není. Pokud po několika použitích nedosáhnete dobrých výsledků, produkt vraťte, prodejte nebo darujte.

Edit: Úplně jsem zapomněla dodat, že se o pleť musíte starat. Správně zvolená skincare routine zajistí, aby pokožka byla pěkná. A pěkná pokožka = jednodušší aplikace make-upu. Kyselinky, krémy, aktivní látky, ...

A ještě bych ráda zmínila, že ne všechny make-upy jsou určené k tomu, aby vydržely x hodin. I já mam kousky, které si ráda vezmu na večeři, procházku nebo do kina, ale ne na celý pracovní den. Myslete na to.



Tak to bychom měly. Doufám, že jsem vám předala alespoň trochu tipů, které vám pomohou. Pokud máte nějaké tipy vy, určitě je napište do komentářů. Věřím, že tím ostatním holkám pomůžete. Budu také moc vděčná, když mi dáte vědět, co je pro vás novinka a co začnete dělat. 

You Might Also Like

27 komentářů

  1. Téda, plno odpovědi na mé otázky. Já jsem prostě flákač co se týče péče o pleť (jako báze, make-up apod) ale teď vím, že nanášení není takový problém a snad bych to i mohla dát :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad ti něco pomůže :D! Ale jooo, to bys zvládla, hahah. Člověk tomu jen musí dát trochu čas a přemýšlet nad tím. Bohužel to obvykle nejde šup šup. Nebo jo, ale výsledek není vždy top :D

      Vymazat
    2. Umím si ten výsledek představit :-D

      Vymazat
  2. Super tipy a hezký sepsaný článek. Za mě tedy jeden tip na který jsem přišla tedy teprve nedávno... nikdy jsem neměla tak krásně zapracovaný make-up a pudr jako když jsem vyměnila ŠTĚTCE za HOUBIČKU. Houbička je schopna daleko lépe vše zapracovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky teď preferuju houbičku, make-up působí jak z photoshopu :). Myslím, že je houbička fakt na poslední úpravu naprostý musthave :).

      Vymazat
  3. Super článek!! Já dřív používala před nanesením make-upu jen krém na obličej, ale nedávno jsem si koupila primer (Essence PRIME + STUDIO + black clay). Akorát teda nevím, jestli pod něj dávat i krém.. Protože ten primer je matující a když dám pod to krém, tak si myslím, že ten efekt už moc dělat nebude. :D Takže teď si na odlíčenou pleť dám jen primer a na to makeup...
    Jinak ten pudr Stay matte je skvělej, ten také používám! Už několik let. :)
    A co se týče štětce a houbičky, nedokážu se rozhodnout, co mi vyhovuje víc. Ale minimálně štětec se lépe čistí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Míšo 😍. Heleď, když ne pod to, tak aspoň ráno dávat krém. Taky pozor, aby ten primer nevysušoval. Většinou by se měl krém stejně prvně vsáknout a až pak dávat další produkty. Tudíž by matující primer neměl v této kombinaci vadit. A já si právě taky nejsem jistá, aktuálně u mě jede ta houbička, ale dlouhé roky to byl štětec. Mně ani tak nevadí čištění, jako namáčení :D. Radši tam stříkám setting spray.

      Vymazat
  4. Ahoj Verčo, Good Cera jsem zkoušela a hrozně mě ucpával póry. Celkově mi obvykle vyhypované věci moc nesednou :-( Ráda bych letos vyzkoušela nějaké produkty od The Ordinary, ale nevím vůbec po čem sáhnout, přijde mi to jejich kombinování taková vyšší dívčí. Za sebe z krémů mám dobré zkušenosti s Nobilis Tilia levandulovým, Mymkech skincare na mastnou pleť, no a z drogerie pak NAE Energia řada. Mám mastnou pleť se sklonem k ucpávání pórů, ale přes zimu se mi udělají kolikrát i vážně suchá místa převážně na čele a nose. Primer to nedám dopustit na Baby Skin od Maybelline. Vyhovuje mi, že patří mezi ty silikonové a snadno se na něm pak tvoří i ztrácí další vrstvy. Makeup nanáším zásadně rukama, ničím jiným se mi ho nikdy nedařilo zapracovat do pleti, aniž by to vypadalo jako maska. V pudrech za mě Maybelline Fit Me jednoznačně. Skrze setting spreje jsem ještě junior a nic jsem nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Sabi :). Ty jo fakt? Tak to koukám, ještě jsem neslyšela o tom, že by někomu nesedl. Ale to je přesně ono, každý máme jinou pleť. Někomu to sedne, jinému ne. Já jsem sušší, tak to možná bude ono. Pro mastnou je lehčí krém asi lepší volba.

      A super moc díky za tipy, jsem ráda, že si můžou počíst i jiné holky.

      The Ordinary je super. Heleď je to trocha učení, ale nakonec na to člověk přijde a už ví. Jen si musíš tu skincare postavit s trochou přemýšlení a ne halabal. Ale výsledky jsou pak super.

      Já nanášení rukama moc nemusím, hrozně mi vadí ten pocit. Ale třeba ten Mac make-up je nejlepší jenom rukama :).

      Ještě jednou díky za komentář a tipy na výrobky.

      Vymazat
  5. Zrovna tohle teď poslední dobou řeším, protože mi makeup nedrží na nose, ať se snažím jak se snažím, furt tam prosvítá silně červený nádech a rychle to sleze úplně :D Právě primery jsem nikdy moc nepoužívala, měla jsem před pár lety jeden, ale ten mi vůbec nevyhovoval, tak teď koukám, který si tak koupit, zrovna dnes jsem stála v DM asi hodinu a pročítala si v mobilu recenze na různé primery, ale nevím, furt mě nic moc nepřesvědčilo :D asi budu muset stejně vyzkoušet sama a nespoléhat se na recenze, protože každýmu stejně vyhovuje něco jiného. Teď jen musím zjistit, jaký přesně mám typ pleti, pořád se nějak nemůžu sama se sebou shodnout :D Každopádně dobře napsaný článek!

    Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleď, to může být tím, že máš ten nos suchej nebo naopak moc mastnej. Ale pokud ti to nedrží pod rouškou, je to samozřejmě tím mechanickým otěrem. Někdo má větší nosánek a ono se to otírá. A teď je hlavně období, kdy se pleť trochu mění a přizpůsobuje, takže to občas taky zapříčiní divný chování :D.

      Ale hele, určitě bych na ty recenze dala. Aspoň já si je čtu vždy :D. Pokud máš hodně červený nos nebo tváře, zkus ten Catrice No more red, krásně červenou stahuje a pleť na aplikaci make-upu připraví. Stojí pár kaček.

      Kdyby něco, napiš mi na insta :)

      Vymazat
  6. Ahoj,
    tedy to je pořádný článek, ale musím říci, že po dvacet letech líčení s tebou musím ve všem souhlasit. Hodně produktů, o kterých píšeš, znám a jsem s nimi taky moc spokojená. Myslím si, že jsi perfektně vystihla vše podstatné.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Hani 😍. Jsem moc ráda, že se ti článek líbí, snažila jsem se tam nacpat opravdu vše. Moc děkuji za komentář :).

      Vymazat
  7. Ahoj Verčo, super článek :) I když makeup nenosim, docela mě láká ho zkusit a občas vytáhnout, když jdu třeba na nějakou akci (což se teď moc nedělo, haha). Nicméně bych chtěla říct, že ten pudr od Rimmelu je fakt bomba, přesně jak píšeš. Používám ho už někdy od střední školy a od té doby jsem neměla potřebu ho měnit:)

    OdpovědětVymazat
  8. Až budu potřebovat poradit s makeupem, už vím, komu napíšu! Jsi dobrá! V životě jsem neslyšela tolik produktů na líčení, týjo..:D A to je jenom pleť! Já se snažím o svou pleť starat spíš zevnitř a pak používat přírodní kosmetiku :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje zprávy jsou vždy otevřené :D! Přírodní kosmetika je taky možnost, ačkoliv taky nesedne každému. A určitě by se člověk měl starat zevnitř, ale mít i dobrou skincare. To je zase téma na jiný článek :).

      Vymazat
  9. Tak to je jeden z nejlepších kosmetických článků, co jsem za poslední dobu četla :) je to zvláštní, ale třeba u nanášení makeupu mě nenapadlo nikdy použít prvně třeba štětec a pak to upravit ještě houbičkou :) no a já mám hodně suchou pleť, takže já bych se bez ranního krému a hydratačního primeru neobešla, protože jinak mám z každého makeupu šupinky a ty suchá místa vykouknou a to není vůbec pěkné. Líčím se jen třeba 2-3x za týden a teda snažím se o svoji pleť starat aj zevnitř a hodně dbám na pitný režim (což je mimochodem častý problém lidí se suchou pletí, má to fakt obrovský vliv :D) Fakt top článek!❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaaaah, no neke. Tak to mám velikou radost 😍. Jsem ráda, že se ti líbí. Jinak, použití štětce a až pak houbičky není žádná novinka, houbička ten povrch krásně narovná a udělá jak z photoshopu. Ale spousta holek to nezná, to je pravda :D.

      Já mám právě taky občas různý šupinky, to je hrozná otrava. Bohužel jsou ale i make-upy, který zvýrazní i ty, které nejsou okem vidět. To mi třeba děla pudr od Fenty, pleť s ním vypadá fakt divně. A to si myslím, že udělám správnou přípravu :/. A pitný režim taky oceňuju. Ale jsem v tom od dětství fakt špatná :D.

      Vymazat
  10. Ty jo, to je pořádný článek. Popravdě, já ani make-up nijak extra neřeším. Postačí mi tužka na obočí a řasenka na řasy. :D Jinak ale teda se věnuji spíše péči o pleť, ať stále vypadá dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já miluju skincare i líčení :D. Ale samozřejmě se musí začít u pleti, aby vypadala co nejdéle dobře :). Ale miluju všechny ty barvy, konzistence a tak dále :D!

      Vymazat
  11. Tak ty tipy na primery se mi zrovna hodí. Nikdy jsem žádný nepoužívala a vím, že je to chyba, ale chci to konečně napravit - make-up pak určitě vypadá lépe. :) Po nějaké rozhodně sáhnu. Skvělé tipy, díky za super článek!

    OdpovědětVymazat
  12. Já používám jenom pudr a korektor. Make-upům se snažím vyhýbat co to jde. Líčím se přirozeně a snažím se toho používat co nejmíň :)

    OdpovědětVymazat
  13. Skvelé tipy, veľmi ma potešilo že konečne vidím článok aj o niečom takomto! Určite niektoré rady zahrniem do mojej rutiny :)

    ⋒ (Toxická) Pozitivita ⋒ Keď pozitivita ubližuje — bars atelier - ⋒ Instagram

    OdpovědětVymazat
  14. Ja používam ako primer vyslovene iba skincare, a to mi absolútne stačí. Každopádne pekný, informatívny článok 🌸

    𝓑𝓵𝓸𝓰 𝓭𝓮 𝓵𝓪 𝓛𝓲𝓬𝓸𝓻𝓷𝓮
    𝒴𝑜𝓊𝓉𝓊𝒷𝑒

    OdpovědětVymazat
  15. Páááni, to je vyčerpávající článek plný užitečných informací. Díky za něj.

    Pudr Rimmel používám taky a potrzuji, že je dobrej. :)

    Ach, primery, používala jsem je dřív, ale zlenivěla jsem, nicméně o nich znovu uvažuju... jen vybrat ten pravý. :D

    Ela

    OdpovědětVymazat
  16. Super nápad na článek. Mně osobně Primer vyhovuje jen v případě, kdy jdu do společnosti, vím, že večer bude dlouhý a nebo na focení a potřebuji aby mi make-up vydržel nějakou dobu. :) Jinak ho na sebe nedávám, stačí nějaká chemie, nemusím mít všechnu (nepoužívám přírodní kosmetiku), Na makeup se mi osvědčily prsty, štetcem mi to nejde a do houbičky se zbytečně moc vpije a na pleti zůstává jen zbyteček.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý komentář♥. Moc si jich vážím💪. Na každý se snažím odpovídat🌸.